• 22/02/2024

Zwembad DOK ~ 3 Aartselaar/Niel/Hemiksem nu ook officieel ingehuldigd

AARTSELAAR – Vanmiddag  vond de officiële inhuldiging plaats van het intergemeentelijk zwembad DOK~3, in aanwezigheid van onder meer Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Sport en zijn voorganger en partijgenoot Philippe Muyters. De opening werd in beperkte kring gehouden, door de nog strengere coronamaatregelen op het moment dat de uitnodigingen de deur uit gingen.

Sophie De Wit (N-VA), burgemeester van Aartselaar: ‘Ons oude zwembad was op. De nood drong zich op om een nieuw zwembad te gaan bouwen, om de vele scholen en verenigingen die hier kwamen zwemmen, te blijven bedienen. In Niel en Hemiksem vonden we een geëngageerde partner om mee die sprong in het diepe nemen. We tonen zo dat kleine gemeenten samen grootse dingen kunnen doen.”’ Luc Bouckaert (CD&V), burgemeester van Hemiksem: ‘Ook wij moesten op zoek naar nieuw zwemwater in duurzamere infrastructuur. Met de ondersteuning van intercommunale IGEAN zijn we er uiteindelijk in geslaagd om als drie relatief kleine gemeenten dit grootse project te realiseren. De omgevingstemperatuur van 30 graden en de watertemperatuur die varieert tussen 28,5 en 32 graden creëren bijna een subtropische zwemervaring.’ Tom De Vries (Open Vld): ‘Dit zwembad is toegankelijk voor personen met een handicap. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat samen werken loont. We moeten dat op meerdere vlakken doen en met meer gemeentes.’ Weyts: ‘Vlaanderen investeert meer dan één miljoen euro in deze kwaliteitsvolle sportinfrastructuur en zet hiermee de inhaalbeweging voor de bouw of renovatie van zwembaden onverminderd verder.’

Het doelgroepenbad heeft een beweegbare bodem zodat de diepte aangepast kan worden van nul tot 150 centimeter. Het wedstrijdbad heeft een minimumdiepte van 110 centimeter en een maximum van 370 centimeter. Een is een wedstrijdbad met groot drijfmateriaal, een baby/peuterbad met fonteintjes, een peuterglijbaan, een waterspeeltafel, een waterparaplu, waterpistolen, een spray tree, een speelbak met allerlei leuke waterspeeltjes, een doelgroepenbad met waterval, nekdouche, een aquatunnel en een tegenstroomapparaat voor rugmassage.

Het vullen van de baden gebeurde aan vier centimeter per uur. Er was in totaal 160 uur nodig om alle baden te vullen. De drie gevulde baden bevatten samen ongeveer 1 200 kubieke meter. Enkel de baden vullen staat gelijk aan een jaarverbruik van ongeveer zestien gezinnen. Het opwarmen van het zwembadwater duurt zes dagen.  DOK~3 recupereert 70 procent  van het ‘vuile water’ via een filterinstallatie . Vier zandfilters waar in totaal 22,5 ton aan zand met verschillende korrelgroottes in zit, zuiveren het water .  Al het water van het 25 meter-bad wordt om de 3u55 volledig rondgepompt met een pompcapaciteit van 225 kubieke meter per uur.

De regenput heeft een capaciteit van 120 kubieke meter. Dit water wordt onder meer gebruikt voor de spoeling van de toiletten en wordt deels mee gezuiverd voor hergebruik als zwembadwater. Het dak is bekleed met 268 zonnepanelen, die een vermogen hebben van 375 Watt per paneel. Voor de bekabeling van de toestellen voor de waterbehandeling is ongeveer 6 000 meter kabel gebruikt. Meer info https://www.dok3.be/. (Foto’s van Ronny Mullens)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten