• 14/06/2024

Koen Kennes

Zuilen beletten het fietsen en steppen op de Meir op drukke momenten

ANTWERPEN –  Net op de dag dat de stad Hasselt beslist om al haar contracten met alle verhuurders van deelstepfietsen op te zeggen – wegens te gevaarlijk – prijken er vlakbij en op de Meir in Antwerpen twee digitale infozuilen, één in de Leysstraat, een andere ter hoogte van de Wapper. Wanneer het te druk is om te fietsen of steppen, springen zij automatisch aan en vragen ze om te voet verder te gaan. Zo wil het stadbestuur de veiligheid in de drukste winkelstraat van Antwerpen verbeteren en een aangename winkelervaring garanderen.


Stad Antwerpen is de eerste stad die het fietsen in winkelgebied op drukke momenten met behulp van een Smart City-toepassing aanpakt. Dankzij sensoren die anonieme druktemetingen uitvoeren, worden drukkere momenten waargenomen. Dan worden de zuilen ingeschakeld en verschijnt er een duidelijke boodschap op de digitale panelen van elk vier vierkante meter. Die moet het gedrag van fietsers en steppers helpen veranderen, zodat ze hun reis te voet verderzetten. Het gaat om een voorlopige opstelling, bij een positieve evaluatie wordt dit nog verder uitgerold.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit en middenstand: ‘Wie in Antwerpen komt winkelen, moet dat in alle comfort kunnen doen. Eerder al beperkten we de maximumsnelheid van deelsteps op plekken waar het druk is, onder meer hier op de Meir. Ik verwijs ook naar de dropzones voor deelsteps en –fietsen, zodat die niet meer overal achtergelaten kunnen worden. Om diezelfde reden vragen we aan fietsers om zich aan te passen aan de drukte op de Meir. Wie toch wil fietsen, kan dat doen via de parallelle straten.’ Dit project is een samenwerking tussen stad Antwerpen en Thomas More hogeschool met steun van de Vlaamse (VLAIO) en Europese overheid (EFRO).

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten