• 23/06/2024

Zuhal Demir volgt bestuur Herentals ivm Hoevereveld, zomerbar langer open

HERENTALS – Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van omgeving,  volgt het negatieve advies van het stadsbestuur van Herentals over twee windmolens op Hoevereveld. De minister weigert zo de bouwvergunning voor deze windmolens. Luminus wil op Hoevereveld twee windmolens plaatsen. De vergunning werd al in 2017 aangevraagd. In 2020 werd de aanvraag gewijzigd.

Pascal Van Nueten (N-VA), schepen van ruimtelijke ordening: ‘We zijn zeer blij over deze beslissing van de minister. Het stadsbestuur gaf de afgelopen jaren telkens een negatief advies en blijft achter zijn argumentatie staan. De stad is op zich niet gekant tegen groene energie, want we zetten daar zelf ook zwaar op in. Er zijn genoeg plaatsen waar windmolens voor ons wel kunnen, zoals op het industrieterrein, maar ook duidelijk plaatsen waar die absoluut niet kunnen. Hoevereveld is een dichtbevolkte buurt en windmolens horen daar volgens de stad niet thuis. Het stadsbestuur heeft heel wat inspanningen gedaan om zijn negatieve advies te verdedigen bij de minister. Op deze manier kunnen we de stem en de bezorgheden van onze inwoners tot op het hoogste niveau laten klinken. We zijn blij dat onze inspanningen de nodige resultaten hebben gehad.’ Luminus heeft nog altijd een mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

De stad gaf deze zomer verschillende uitbaters de toestemming om een zomerbar uit te baten. Zo kon de stad een coronaveilig en lokaal vrijetijdsaanbod aanbieden, zeker nu reizen naar het buitenland niet eenvoudig is. Ook zomerbar Calabria kreeg een toestemming voor een gezellige en rustige zomerbar op het multifunctioneel terrein. Ze kwam de gemaakte afspraken na, zoals bijvoorbeeld het werken met lokale leveranciers. Naarmate de zomer vorderde, veranderde de zomerbar echter geleidelijk in een muziekbar. Dat was niet volgens de afspraken met de stad of de coronamaatregelen. Ook kreeg de stad verschillende meldingen uit de buurt vanwege overlast.

Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V): ‘We besloten daarom om het sluitingsuur van zomerbar Calabria te vervroegen van één uur ’s nachts naar 22 uur ’s avonds. Sindsdien zijn er bij de stad of de politie geen meldingen van overlast geweest. De stad heeft ondertussen samen met de uitbater gezocht naar een werkbare en leefbare oplossing voor de rest van de zomer, zowel voor de uitbater als voor de buurt.’ De stad heft daarom vanaf woensdag 11 augustus de tijdelijke maatregel voor het vervroegde sluitingsuur op. De uitbater mag dus terug open blijven tot 1 uur ’s nachts. Aan dit sluitingsuur hangen verschillende voorwaarden vast. Zo mag de uitbater geen dj’s boeken, en moet hij zijn programma richten op families met kinderen. Ook luide muziek is niet toegestaan. Verder moet de uitbater actief overlast tegengaan in de omgeving van de zomerbar.

‘Een zomerbar is ideale manier om een coronaveilig vrijetijdsaanbod te bieden, waar ook lokale ondernemers van kunnen genieten. Dit moet natuurlijk gebeuren met respect voor de buurtbewoners. Bij eventuele nieuwe overlast mag men daarom altijd contact opnemen met de lokale politie Neteland, tel. 101. Zij zijn betrokken bij het overleg met de uitbater en volgen de situatie van zeer nabij op. Als blijkt dat de uitbater de afspraken niet nakomt, zal de stad de nodige maatregelen nemen.’ (EM / Foto Stad Herentals)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten