Zuhal Demir opent ontharde speelplaats in Kontich en investeert 1,5 miljoen
- Kontich
- Edwin Mariën
- 03/06/2022
KONTICH – Onze kinderen zitten acht uur per dag op school. Net daarom moeten we afscheid nemen van die grijze, betonnen speelplaatsen en drastisch vergroenen op de scholen. Dat zegt Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Natuur, bij de opening van de ontharde speelplaats van het Sint Jozefinstituut in Kontich. Om alle Vlamingen toegang te geven tot voldoende groen maakt Demir, samen met het Agentschap voor Natuur en Bos, al voor de negende keer middelen vrij voor lokale projecten die meer natuur creëren. Maar het belang aan toegankelijk groen begint al van jongs af aan. Daarom breidt Demir de gekende projectoproep ‘Natuur in je buurt’ dit jaar specifiek uit naar scholen. Met de nieuwe projectoproep: ‘Natuur in je school’ verdubbelt Demir het budget en kunnen scholen financiële steun aanvragen om hun speelplaats groener en meer biodivers te maken. Zo leren kinderen al van jonge leeftijd meer en beter omgaan met de natuur, en zorgen we tegelijk voor meer biodiversiteit.
De intussen bekende projectoproep Natuur in je buurt werd de afgelopen jaren zeer gesmaakt. Ze ondersteunt initiatiefnemers voor kleine en minder kleine projecten die een onmiddellijk verschil kunnen betekenen, zonder daarom heel groots te moeten zijn. Dit jaar breidt Vlaams minister Demir de oproep uit. Via Natuur in je School wil Demir scholen ondersteunen die hun grijze speelplaats omtoveren tot groene en biodiverse alternatieven.
Demir: ‘Toegang tot toegankelijk groen is belangrijk. Niet in het minst voor de allerkleinsten onder ons, die nog groen zijn achter de oren. Onze kinderen zitten acht uur per dag op school. Net daarom is het belangrijk dat ze in een groene omgeving zitten in plaats van op een lelijke, grijze vlakte. Door hen groot te brengen op een groene speelplaats en dat te integreren in het lessenpakket, leren we hen van jongs af aan wat het belang is van natuur op onze omgeving en leren we hen die ook te respecteren. Daarnaast is het ook gewoon enorm leuk om te ravotten én een zegen voor onze biodiversiteit. Mijn wens is dat we op termijn afscheid nemen van die lelijke grijze vlaktes op alle scholen.’
Demir trekt specifiek voor scholen anderhalf miljoen euro uit. Dat komt bovenop het anderhalf miljoen euro dat de traditionele ‘Natuur in je Buurt’-projectoproep rijk is. Met de oproep ‘Natuur in je Buurt’ wil Demir opnieuw bepaalde buurten vergroenen en meer biodivers maken. De wetenschap leert ons dat meer groen zorgt voor minder stress. Met deze oproep wil de minister mensen hun gezondheid bevorderen door in contact te komen met natuur, door het vergroenen van een bebouwde omgevingen, en door natuurbeleving aan te moedigen. Demir: ‘Met beide projectoproepen willen we beton laten plaatsmaken voor meer groen en natuur of de bestaande natuur verbeteren. Zeker in de week van de bij maken we zo duidelijk dat minder verharding voor vele winsten zorgt, niet in het minst voor de biodiversiteit.’
Voor buurtprojecten kunnen kandidaten nu al hun project indienen via de website van Natuur en Bos. De indientermijn loopt tot maandag 8 augustus. Voor schoolprojecten kunnen de voorbereidingen meteen starten, en is indienen mogelijk vanaf eind juni. De indientermijn loopt tot zaterdag 1 oktober. Voor beide oproepen organiseert Natuur en Bos ook een digitaal infomoment om vragen te beantwoorden en meer duiding te geven. Info: https://natuurenbos.vlaanderen.be/subsidies/subsidies-inrichting-van-natuur/projectoproep-natuur-je-school.
Foto’s Ronny MULLENS