• 20/06/2024

Zuhal Demir maakt drie miljoen vrij om toerisme in stad Mechelen te promoten

MECHELEN – Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Toerisme, wil Mechelen uitbouwen tot de (inter)nationale uitvalsbasis van de Bourgondische Renaissance. Ze kent daarvoor 2 970 000 euro toe. Er komt een verbreding en verdieping van het belevingsaanbod in de stad, opgebouwd rond drie pijlers: het Museum Hof van Busleyden, de Sint-Romboutstoren en een belevingsparcours langs de verschillende hoven uit de Bourgondische Renaissance.

Demir wil Mechelen uitbouwen als ‘must-visit’ bestemming en (inter)nationale uitvalsbasis om de Bourgondische Renaissance te ontdekken en te beleven. Een belevingsvol aanbod moet Mechelen op die manier toelaten om opnieuw te kunnen groeien als toeristische bestemming na een moeilijke coronaperiode. Het Museum Hof van Busleyden wordt verder uitgebouwd als toegangspoort tot de Bourgondische Renaissance. De Beiaard en Torenkamer in het historische stadspaleis worden toegankelijker gemaakt, de drie buitenruimtes worden heraangelegd. In november opent Verborgen Parels, zes eeuwen meesterwerken uit Mechelen. De komende jaren volgen expo’s over de Ridders van het Gulden Vlies in samenwerking met de Sint-Romboutskathedraal en over Vlaamse wandtapijten in samenwerking met Koninklijke Manufactuur De Wit.

De Sint-Romboutstoren is de perfecte plek om het historische netwerk van stadspaleizen en torens in Mechelen te ontdekken. In de hoogste ruimte van de toren (Askelder) en op de Skywalk zullen bezoekers nog beter begrijpen wat ze zien en geïnspireerd worden om nog meer te ontdekken. Ook hier staat toegankelijkheid en beleving centraal. Op de Skywalk krijgen bezoekers via augmented reality inzicht in de vroegere stadspaleizen en torens. De twee beiaarden in de Sint-Romboutstoren, onderweg naar de Askelder en de Skywalk, worden toegankelijker gemaakt door ingrepen aan de huidige trap.

Een belevingsparcours brengt de hoven uit de Bourgondische Renaissance tot leven. Er komt, in samenwerking met verschillende partners, een vast en een tijdelijk programma met voldoende body om internationaal te promoten. Zowel het culinaire als muzikale aspect binnen de Bourgondische tijd komen aan bod. Het parcours gaat langs de plaatsen die gelinkt zijn met de Bourgondische Renaissance in de binnenstad: het Hof van Busleyden, de Sint-Romboutstoren en -kathedraal, de acht historische kerken, het Hof van Cortenbach, het Hof van Palermo, het Hof van Savoye, het Schepenhuis, het Hof van Coloma, het Hof van Hoogstraten, het Hof van Schoofs, het Hof van Prant, de Refugie van Sint-Truiden, de Refugie van Tongerlo, de Refugie van Villers en de historische tuinen van al die paleizen.

Demir: De Vlaamse kunststeden lokken jaarlijks heel wat internationale toeristen naar Vlaanderen. Mechelen heeft het potentieel om verder te groeien tot een absolute trekpleister voor toeristen uit binnen- en buitenland met interesse voor de Bourgondische Renaissance. Met deze steun vanuit Vlaanderen willen we de stad alle kansen geven om die aantrekkingskracht verder te vergroten.’  Björn Siffer (Groen), schepen voor toerisme: ‘Het toerisme in Mechelen is al enkele jaren aan een opmars bezig, maar kende net als vele andere steden een terugval tijdens corona. Deze financiële boost van Vlaanderen helpt ons om daarvan te herstellen en op een duurzame manier verder te kunnen groeien als florerende bestemming, zowel nationaal als internationaal.’ (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten