• 18/07/2024

ZORA Lint start kindervaccinaties, Baldemore Mol prikt ‘op verplaatsing’

LINT – Op zondag 9 januari worden in Lint de eerste vaccinaties gezet bij kinderen tussen vijf en elf jaar. De jongere inwoners van Lint, Mortsel, Boechout, Kontich, Hove en Edegem zullen er twee prikken krijgen met het kindervaccin van Pfizer.

Alle prikken voor kinderen zullen in Lint zoveel mogelijk op een zondag worden gezet. De vaccinaties duren, rekening houdende met de nodige twee prikken, minstens zes weken. Er wordt dus elke zondag na 9 januari geprikt en minstens nog tot zondag 20 februari. De eerste drie zondagen worden eerste prikken gezet. De laatste drie zondagen zullen vooral tweede prikken gezet worden.

Erik Broeckx (N-VA), burgemeester van Mortsel: ‘Vaccinatiecentrum ZORA is er klaar voor. De eerste uitnodigingsbrieven zijn al opgestuurd. In tegenstelling met de vaccinatie van de volwassenen werken we voor de kindervaccinaties niet met een uitnodiging waarbij de datum en het uur al vast bepaald zijn, maar zullen ouders zelf een afspraak, een datum en een uur kunnen boeken. Zo kunnen ze ook de prik van eventuele broers of zussen op eenzelfde moment inplannen.’

Koen T’Sijen (PRO Boechout Vremde), burgemeester van Boechout: ‘Kiezen voor een zondag biedt veel voordelen. Zo houden we de prikken voor volwassenen en kinderen meer uit elkaar. Beiden hebben immers een andere aanpak nodig. De prikjes op zondag worden gezet door kinderartsen of verpleegkundigen die veel ervaring hebben met kinderen. We gaan voor een warme, gezellige en menselijke aanpak, op kindermaat. We richten ons vaccinatiecentrum op zondag zelfs speciaal in voor de kinderen.’ Om helemaal op maat van de kinderen te werken, ontwikkelde vaccinatiecentrum ZORA een mascotte, Prikkie, die het gezicht zal worden van de campagne.

Net zoals bij de volwassenen, worden de kinderen uitgenodigd door de Vlaamse overheid. Alle kinderen krijgen een schriftelijke uitnodiging. Ouders kunnen ook op www.myhealthviewer.be  of www.mijngezondheid.be kijken of hun kind al ‘geactiveerd’ werd. Ze vinden er ook de code om de afspraak in te boeken. Dat is belangrijk, want voor de kinderprikken moeten de ouders zelf een moment inboeken. Ouders die een uitnodigingsbrief ontvingen kunnen ook bellen naar het callcenter en daar hun afspraak of afspraken laten inboeken. Het nummer van het callcentrum vinden ze op de uitnodigingsbrief.

Op donderdag 6 en vrijdag 7 januari vaccineert eerstelijnszone BALDEMORE voor het eerst op grote schaal buiten het vaccinatiecentrum. Concreet gaat het om de vaccinatie van 2 000 medewerkers van SCK CEN, VITO en Belgoprocess. De arbeidsgeneeskundige dienst van deze bedrijven organiseert de vaccinatie en gebruikt hierbij de software van de eerstelijnszone.

Het gaat om een pilootproject waarmee Vlaanderen bekijkt hoe de vaccinaties in de toekomst kunnen gebeuren buiten het vaccinatiecentrum. De vaccins die hiervoor worden gebruikt, zijn extra vaccins voor waardoor men via het reguliere uitnodigingsproces extra inwoners kan uitnodigen. (EM / Afbeelding ZORA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten