• 24/07/2024

Zoon van Schotse bevrijder doet tocht van vader over en bevindt zich nu in Mol

MOL – Alex Foulds (62, rechts op de foto) is de zoon van James Foulds. Zijn vader vocht samen met zijn eenheid, het tiende Bataljon Highland Infranty in ons land tijdens de bevrijdingsdagen van september 1944. Momenteel brengt Alex een driedaags bezoek aan Mol. Uit erkentelijkheid maakte die gemeente destijds – in 1945 – van James Foulds een ereburger. Een heel uitzonderlijke titel, want hij is de enige die deze eer te beurt viel. Vanmiddag werd Foulds in ’t Getouw ontvangen door het schepencollege.

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V, in het midden op de foto, naast schepen Hilde Valgaeren – N-VA): ‘We moeten de twee wereldoorlogen blijven herdenken En zeker ook onze bevrijders, zoals de vader van James Foulds. Hij was het gezicht van de bevrijding.’ Frederik Loy (CD&V), schepen voor erfgoed: ‘We kunnen alleen maar hopen dat we nooit nog mensen tot ereburger moeten uitroepen om dezelfde redenen als James Foulds.’

Foulds jr. maakte gisteren, samen met leden van Vereniging Vaderlandslievende Groeperingen (VVG) Mol een tocht langs de voormalige slagvelden in Mol, Geel en Meerhout. Foulds: ‘Ik wist altijd al dat mijn vader ereburger was van Mol. Ik was al heel wat jaren zinnens om naar hier te komen. Ik wou op dezelfde plaatsen komen waar hij was geweest. Pas dit jaar kreeg ik daar de gelegenheid toe. Maar het verhaal van mijn reis begint negen jaar geleden.’ Penningmeester Gil Geenings van VVG Mol neemt even over: ‘Toen ontdekte één van onze leden, Erwin Vandenbergh, dat het schepencollege van Mol op 22 september 1945 James Foulds tot ereburger had uitgeroepen. Vermits het de enige was hebben we een oproep gedaan via een forum over de tweede wereldoorlog om meer inlichtingen over hem te bekomen.’ Foulds: ‘Heel toevallig las mijn zoon dat bericht op internet. Voor school maakte hij een werk over mijn vader. Nadien heb ik foto’s en documenten, die mijn vader bezat, naar Mol opgestuurd. Dit jaar besloot ik naar Europa te komen. Ik meldde dat aan Erwin via het e-mailadres dat ik negen jaar geleden op het forum had gezien. En gelukkig was het nog steeds in gebruik. Ik had eigenlijk geen verwachtingen toen ik de mail verstuurde maar Gil en zijn collega’s nodigden me uit om naar Mol te komen.’

Foulds woont in Canberra, de hoofdstad van Australië. ‘In België ga ik enkel naar Mol. Morgen reis ik voor één dag door naar Parijs en nadien bezoek ik nog plaatsen in Schotland en Engeland. Halfweg mei reis ik dan terug naar huis. Mol heeft een speciale betekenis voor onze familie. Mijn vader was bijzonder fier op dat ereburgerschap. Ik ben zelf in het leger gegaan omdat ik me geïnspireerd voelde door hem. Ik was beroepsmilitair in het Australische leger. Ik was aan het eind van mijn carrière,  net als hij, majoor. Nadien heb ik nog wat andere beroepen uitgeoefend. Mijn vader reisde de wereld rond. Hij werd geboren in Schotland en woonde in heel wat landen. Ik ben geboren in Afrika. Hij werkte onder meer in Belgisch Congo en in Frankrijk. Wij reisden voortdurend. Aan het eind kwam hij in Australië terecht. Mijn moeder is een Australische. Hij was trots op wat hij tijdens de oorlog had gedaan maar hij sprak nooit over de details. Hij praatte wel over de plezierige momenten. Pas gisteren, toen ik de sloten en kanalen zag, besefte ik hoe hard het moet geweest zijn. Hij was iemand die enorm veel van zijn familie hield en die dankbaar was dat hij de oorlog had overleefd. Hij begon zijn tocht in Normandië, zes dagen na de landing van de geallieerden.’

’Mijn vader was 87 jaar toen hij stierf. Dat was in 2002. De tweede wereldoorlog is geëindigd op zijn verjaardag, de achtste mei. Ooit kom ik hier nog weleens terug. Dat heb ik aan mijn zoon beloofd. Dan breng ik hem mee. Mijn vader is nadat hij het ereburgerschap had gekregen niet meer teruggekeerd naar Mol omdat hij het emotioneel niet meer aankon.’

VVG Mol gaf tal van publicaties uit. Je vindt ze op battleforthelocks.be/publicaties.html. In het boek ‘Septemberhelden’ van Gil Geerings komt het verhaal van de bevrijding aan bod.

Edwin MARIËN

Foto Gemeente Mol

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten