• 24/06/2024

Qiyo foto ZOO-Planckendael

ZOO Planckendael zet grote stap vooruit om jonge olifanten te redden

MUIZEN – Zes jaar geleden overleed het jonge olifantje Qiyo in ZOO Planckendael aan het verwoestende olifantenherpesvirus. Dit tragische verlies leidde tot een grootschalige fondsenwervingscampagne om verder onderzoek naar deze dodelijke ziekte mogelijk te maken. Dankzij de aanzienlijke financiële steun en inzet van ZOO Planckendael zijn onderzoekers er sindsdien in geslaagd om het virus beter te begrijpen en is er nu een veelbelovend vaccin in ontwikkeling dat levens kan redden.

Het olifantenherpesvirus blijkt vooral jonge olifanten tussen 2 en 9 jaar oud het meest kwetsbaar te maken. Rond hun derde levensjaar verliezen deze dieren namelijk de beschermende antistoffen die ze als kalfje hadden, waardoor het virus in een actieve fase komt. Zodra de eerste ziekteverschijnselen optreden, is de afloop bijna altijd fataal.

ZOO Planckendael werkt nauw samen met de Universiteit van Utrecht aan de ontwikkeling van een vaccin dat jonge olifanten blijvende immuniteit kan bieden tegen deze vreselijke ziekte. Naast de cruciale financiële steun levert de dierentuin ook regelmatig waardevolle bloedstalen voor het onderzoek. Hoewel er al belangrijke vooruitgang is geboekt, blijft een effectief vaccin de enige manier om toekomstige sterfgevallen onder jonge olifanten definitief te voorkomen.

Donaties aan het Qiyo-fonds, opgericht ter nagedachtenis aan het overleden olifantje, zijn daarom cruciaal om dit levensreddende onderzoek voort te zetten en uiteindelijk de olifantenpopulatie te beschermen tegen deze verwoestende ziekte.

Lees meer informatie over het onderzoek naar olifantenherpes www.ZOOscience.be.

Foto’s Ronny MULLENS/ZOO Planckendael

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten