Zoo Planckendael viert geboorte van moormaki, een erg bedreigde diersoort
MECHELEN – Voor de allereerste keer in de geschiedenis van het dierenpark Planckendael is er een moormaki geboren. Het jong van moeder Kimmie en vader Oreo stelt het goed. Verzorger Stéphanie: ‘Ze zijn voor de eerste keer ouders geworden. Ze doen het geweldig. Het is écht hartverwarmend om te zien hoe zij hun kleintje beschermen.’
Wie door het makiverblijf loopt, kan tussen de dieren wandelen en moet goed rondkijken om het jong te zien. Stéphanie:’De eerste twee weken klampt het zich stevig vast aan moeders vacht. Binnenkort klimt het jong al op haar rug. Niet veel later zal het spelenderwijs de omgeving gaan verkennen. ‘ Wanneer ze groot zijn, zitten ze je letterlijk met open armen op te wachten, want zo zonnebaden ze het liefst.
Of het een jongen of een meisje is, kan de dierentuin nog niet zeggen. Een vrouwelijke moormaki is koperkleurig met witte pluimpjes aan haar oren, terwijl de mannetjes zwart zijn. Stéphanie: ‘Voorlopig is het jong ook koperkleurig, dus misschien is het wel een meisje. We wachten nog eventjes af, want ze kunnen nog tot acht weken veranderen van kleur.’ Wat wel vaststaat, is dat deze maki een naam met een W zal krijgen, zoals alle borelingen in ZOO Planckendael in 2021.
De geboorte van deze moormaki – ook wel lemuur genoemd – is niet alleen de allereerste in de geschiedenis van ZOO Planckendael. Het is ook bijzonder goed nieuws voor het internationale kweekprogramma voor deze dieren van het Afrikaanse eiland Madagaskar. Het gaat immers niet goed met deze bedreigde diersoort door houtkap in hun habitat, stroperij en illegale handel. Op deze manier draagt ZOO Planckendael bij tot het in stand houden van een reservepopulatie.
De moormaki leeft in het noordwesten van Madagaskar en de nabij gelegen eilanden Nosy Be en Nosy Komba, meer bepaald in het primair en secundair regenwoud. Ze komen ook voor in de bomen van boomkwekerijen en landbouwgebieden met bomen zoals cacao en cashewnoten.
De moormaki’s foerageren zowel gedurende de nacht als overdag maar vooral in de vroege morgen en late namiddag. Het zoeken naar voedsel gebeurt vooral in het midden en bovenste gedeelte van het regenwoud. Vruchten vormen het grootste deel van het dieet. Ze eten ook jonge bladeren, bloemen, paddenstoelen en af en toe ongewervelde dieren zoals duizendpoten.
De moormaki’s spelen een belangrijke rol in het verspreiden van zaden in het regenwoud doordat zij veel fruit eten. In het droger seizoen is ook nectar één van hun voedselbronnen.
In ZOO Planckendael krijgen ze groenten, een heel klein beetje fruit en apenpellets. De maki’s krijgen niet teveel fruit omdat het fruit gecultiveerd is en daarom te veel suiker bevat. De samenstelling van de groenten leunt meer aan bij de samenstelling van het voedsel dat ze in hun habitat verorberen. Door op wilgentakken te peuzelen, eten ze voldoende vezels. Een moormaki weegt circa twee kilogram en wordt in een dierentuin ongeveer 27 jaar oud. (EM /Foto KMDA)