• 12/07/2024

ZOO Planckendael is tweeling rijker, nieuw leven voor raamprofielen

MECHELEN – Hartverwarmend nieuws: bij de goudkopleeuwapen in ZOO Planckendael is een tweeling geboren. De Mechelse dierentuin laat trots weten dat beide dieren het bijzonder goed doen . ‘Ze openen hun oogjes al en vertederen verzorgers en bezoekers.’

Verzorger Daan: ‘Het is geweldig om de pasgeboren tweeling bezig te zien. Eéntje heeft een geel kopje en de andere oranje manen, dus we kunnen hen goed uit elkaar houden. Ze drinken allebei goed bij moeder Matty en ook huisgenoot Greta helpt bij de zorg voor de tweeling.

‘Samen met vader Pablo vormen ze een fijne groep. Zo is er heel wat leven in de brouwerij in hun doorloopverblijf.’

Of de twee jongens of meisjes zijn, weet de dierentuin nog niet. ‘Wij kunnen pas zien welk geslacht elk dier heeft, wanneer ze loskomen van de moeder. Dat duurt nog wel even, want voorlopig blijven ze liefst nog zo dicht mogelijk bij haar als ze kunnen.’

‘Maar we weten wel al dat hun naam zal beginnen met de letter X, want dat is zo voor elke nieuweling in 2022 in onze dierentuin.’

De geboorte van de tweeling op 17 juli is bijzonder goed nieuws voor het internationaal kweekprogramma dat gecoördineerd wordt door ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Sinds 1978 zijn zij stamboekhouder van deze bedreigde diersoort die enkel voorkomt in het Atlantisch kustregenwoud in het Braziliaanse Bahia.

Al twintig jaar zetten wetenschappers van ZOO Planckendael en ZOO Antwerpen zich met het conservatieproject BioBrasil ter plaatse in om een ideaal compromis te vinden voor de klauwapensoort tussen biodiversiteitsbehoud en economische rentabiliteit. Zo leggen ze op de wetenschapswebsite ZOO Science onder meer uit hoe chocolade de goudkopleeuwaapjes kan redden.

De stad Mechelen stelt ruimte beschikbaar voor de dringende stockage van herbruikbare raamprofielen die worden gerecupereerd uit de oude bibliotheek in de Moensstraat. De ramen worden tijdelijk vanuit de oude bibliotheek gestockeerd in het stadsmagazijn aan de Battelsesteenweg.

Koen Anciaux (Open Vld), schepen van gebouwen en eigendommen: ‘De raamprofielen zullen hier wachten op hun nieuwe bestemming in de Impact Factory. Als stad stellen wij ons gebouw beschikbaar als opslagruimte met het oog op hergebruik. Deze materialen krijgen een tweede leven. Hier gaan we de komende tijd meer op inzetten.’

Ook als schepen van monumenten is hij verheugd dat de oude portierswoning aan de voormalige bibliotheek in de Moensstraat volledig gerestaureerd wordt en een creatieve economische invulling krijgt.

BatiTerre (een maatwerkbedrijf uit het Brusselse) voert de afbraakwerken van de oude bibliotheek uit in opdracht van het consortium rond de Impact Factory zijnde de stad Mechelen & Miss Miyagi. De werken worden gefinancierd met de EFRO-middelen voor infrastructuur. (EM / Foto KMDA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten