• 25/02/2024

ZOO heel blij met geboorte tweeling van bijna uitgestorven Aziatische leeuwin

MECHELEN – Geweldig nieuws uit ZOO Planckendael. Leeuwin Lorena beviel onlangs van twee welpjes. Piepgeluiden weerklinken in de nestbox. De welpen verblijven nog een achttal weken binnen in hun nest, dichtbij mama Lorena. Nadien zullen ze poot voor poot hun buitenverblijf ontdekken en kennismaken met oma Kolya en vader Jari. Aziatische leeuwen komen enkel nog voor op één plaats in India, dat maakt hen een heel kwetsbare en bedreigde diersoort.

Lorena, zelf geboren in ZOO Planckendael, is een ervaren moeder. Dit is haar tweede worp. Een leeuwin is ongeveer 100 dagen drachtig en kan tot zes welpen werpen. Lorena wierp haar welpen apart, in de nestbox. De bevalling ging enorm vlot. De kleintjes zijn bij de geboorte blind en hulpeloos en wegen zo’n anderhalve kilo. Lorena likte ze onmiddellijk droog. Na twee maanden zijn ze heel actief en zal Lorena ze, op het moment dat zij het veilig vindt, bij hun nekvel naar buiten dragen. Tot zes maanden drinken ze uitsluitend moedermelk.

Verzorger Frederik: ‘Net één dag na haar uitgerekende datum is Lorena bevallen van twee prachtige welpjes. Wat een timing. We zien op de camerabeelden dat ze haar jongen goed laat drinken. En de welpjes zelf, die horen we zich al goed verdedigen wanneer de ene een tepel wegkaapt voor de neus van de andere. Dat belooft.’

Net als in ZOO Antwerpen krijgen in 2021 alle dieren die in ZOO Planckendael geboren worden een naam met een W. Van zodra het geslacht gekend is, gaan de verzorgers op zoek naar twee namen. Frederik: ‘In ZOO Antwerpen zijn drie Afrikaanse leeuwenwelpen geboren met de namen Whisker, Winta en Waka. Zij zijn al volop buiten te bewonderen. We zullen, met de hulp van onze fans, op zoek gaan naar twee andere, leuke namen van zodra hun geslacht gekend is. Na twee maanden worden de jongen gevaccineerd tegen de kattenziekte en krijgen ze een chip. Dan weten we of het jongens of meisjes zijn.’

De leeuw is, na de tijger, de op één na grootste kattensoort ter wereld. Tegenwoordig zijn er maar twee leeuwensoorten over: de Aziatische leeuw en de Afrikaanse leeuw. De Aziatische leeuwenpopulatie is klein. Afrikaanse leeuwen in de Sub-Sahara zijn met een stuk meer – naar schatting 30.000 in het wild – maar worden aangemerkt als kwetsbaar voor uitsterven.

ZOO Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma voor deze bedreigde dieren. De geboorte van de welpen is prachtig nieuws. Enkel in het Gir Forest National Park in India komt de Aziatische leeuw nog voor. Ze zijn er nog maar met driehonderd leeuwen. Ze stammen allemaal af van de kleine groep die net op tijd bescherming kreeg. Aziatische leeuwen zijn iets kleiner dan hun Afrikaanse soortgenoten. Ze worden ook als minder sociaal beschouwd, omdat ze in kleinere groepen leven.

Aangezien het om de laatste in het wild levende Aziatische leeuwen (ook bekend als Perzische leeuw) gaat, worden er van overheidswege rigoureuze maatregelen genomen om deze leeuw voor uitsterven te behoeden. De Indiase overheid maakte eerder een bedrag van circa 4,5 miljoen euro vrij voor het bouwen van een ziekenhuis om leeuwen te behandelen.  (EM / Foto ZOO Planckendael)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten