• 12/07/2024

ZOO Antwerpen verwelkomt de geboorte van okapi Xandor

ANTWERPEN Xandor is de jongste telg van de okapifamilie in ZOO Antwerpen. Mama Lindi bracht haar tweede kalfje ter wereld in de Moorse Tempel. Voor vader Semuliki is dit een primeur. ZOO Antwerpen is wereldwijd dé okapi-expert én matchmaker voor nieuwe koppels. Deze geboorte is geweldig nieuws voor deze bedreigde diersoort.

Na een dracht van een veertien maanden beviel okapi Lindi op woensdag 23 februari vroeg in de ochtend van een klein, maar fijn kalfje. Het is een mannetje en hij woog bij de geboorte  zeventien  kilogram. Eerder een lichtgewicht onder pasgeboren okapi’s. Zijn schofthoogte van  76 centimeter gaat in dezelfde lijn verder. Verzorger Nicky: ‘Hij is klein, fijn én vinnig.’ Elke okapigeboorte is geweldig nieuws. De dieren worden in de natuur in hun voortbestaan bedreigd. ZOO Antwerpen bewaakt het welzijn en het overleven van deze speciale dieren.

In de vroege ochtend werd het kalfje geboren en verzorger Isabel kreeg de primeur: ‘Na wat eerste stuntelige pogingen stond het kleintje al vrij snel recht op zijn gestreepte pootjes en verkende hij energiek de stal.’ De okapibaby kreeg van de verzorgers de naam Xandor, wat beschermer van het volk betekent.

Coördinator Patrick: ‘Bij okapi’s heb je twee categorieën: de gemakkelijke dieren die volgzaam op de weegschaal gaan staan en de ‘stamperkes’, de vinnige diertjes, die hun poten naar alle kanten zwieren. Xandor is een mooi voorbeeld van een energieke okapi.’ Xandor heeft net als alle andere okapi’s een uniek streepjespatroon op zijn billen en poten. Xandor is wel héél uniek want wat merkten de verzorgers op? Hij heeft een roze tong. Dit is heel speciaal bij okapi’s, want normaal hebben ze van bij de geboorte een lange tong van 35 centimeter in een blauwgrijze kleur. Coördinator Patrick, die toch al meer dan 32 jaar met okapi’s in de ZOO werkt, heeft dit nog maar één keer eerder gezien. Xandor blijft een maand lekker warm in de stal. Vanaf vijftien graden zet hij zijn eerste stapjes buiten.

Als coördinator van het Europees kweekprogramma en als internationale stamboekhouder is ZOO Antwerpen dé expert voor okapi’s. Momenteel wonen er vijf okapi’s in ZOO Antwerpen: mama Lindi en pasgeboren Xandor, papa Semuliki, zwanger vrouwtje Zaïre en jonge man Ubundu. Sander Hofman, beheerder van het Europees kweekprogramma van de ZOO: ‘Met het kweekprogramma willen we een reservepopulatie opbouwen. Moest het nodig zijn, dan kunnen we in de toekomst dieren terug naar Congo brengen.’ In die functie bepaalt ZOO Antwerpen welke zoos er okapi’s mogen houden en wie er kan kweken.

‘ZOO Antwerpen is matchmaker voor nieuwe koppels. Wie paart best met wie om zoveel mogelijk genetische diversiteit te behouden en de soort te helpen overleven? Vorig jaar zijn er wereldwijd dertien dieren geboren, en negen in Europa.  ‘We hopen eind dit jaar op een tweede geboorte in ZOO Antwerpen want okapi Zaïre is ook zwanger.’ De okapipopulatie in de natuur staat onder druk. De dieren zijn erg schuchter en moeilijk te spotten in het woud. Ze komen enkel nog voor in de regenwouden in Congo. Aangezien hun leefgebied zo klein is en binnen één land ligt, is de toekomst voor de okapi onzeker. Hun habitat wordt bedreigd door kaalkap voor landbouw en tropisch hardhout, mijnbouw en er is politieke en sociaaleconomische onrust in het gebied en er zijn stropers. (EM / Foto KMDA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten