Zondag vijftien acties in onze provincie ter ondersteuning van Klimaatzaak
MORTSEL – In 2014 spande Klimaatzaak een rechtszaak aan tegen de vier Belgische overheden die voor klimaat bevoegd zijn. Onder leiding van Meester Eric Gillet, Carole Billiet, Luc Depré en Audrey Baeyens en met de volle steun van Meester Roger Cox, is de Belgische Klimaatzaak volop gaande. Ondertussen sloten 58 586 bezorgde Belgen zich als mede-eiser aan.
Aanstaande dinsdag 16 maart beginnen de mondelinge pleidooien voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Nu zondagnamiddag 14 maart om 14 uur komen sympathisanten van de Klimaatzaak op straat. In het zwart gekleed, met een zelfgemaakte witte advocatenbef, wil men massaal, lokaal én coronaveilig duidelijk maken dat het hen menens is met de rechtszaak.
In onze provincie zijn er acties in Antwerpen (Bolivarplaats en Dageraadplaats), Borgerhout (Turnhoutsebaan), Bornem, Geel (Markt), Brasschaat (Bredabaan), Kalmthout (voor bib), Malle (voor het gemeentehuis), Mol, Mortsel (Stadsplein), Rumst (Drie Rivieren Parking), Turnhout (Grote Markt), Westerlo (parking bib) en Willebroek (begraafplaats).
De neerlegging van de syntheseconclusies van de overheden was de laatste stap in de schriftelijke fase van de rechtszaak. De federale (Zakia Khattabi/Ecolo) en Vlaamse (Zuhal Demir/N-VA) ministers hadden bezwaar tegen de publicatie van hun argumenten, de Waalse (Philippe Henry/Ecolo) en Brusselse (Alain Maron/Ecolo) hadden dat niet . Die conclusies stellen de Klimaatjongens niet meteen gerust.
De elf oprichters van Klimaatzaak (Serge de Gheldere, Ignace Schops, Johan Van Den Bosch, Lambert Schoenmaekers, Dirk De Clippeleir, Tom Lenaerts, Francesca Vanthielen, Nic Balthazar, Stijn Meuris, Koen Vanmechelen en Tom Brookes) verwoorden het zo: ‘De syntheseconclusies lezen als een lange aaneenschakeling van uitvluchten: ‘Er bestaat geen positieve verplichting voor de staat om de gezondheid van individuen te beschermen.’ ‘Het vonnis mag de gedagvaarde partijen niet veroordelen tot enige vorm van onderlinge samenwerking.’ ‘De drempel van de ernst wordt niet overschreden als de aangevoerde inbreuken slechts waarschijnlijk of zelfs speculatief zijn’ ‘Ongeboren kinderen vallen niet onder het recht.’’
‘Dit zijn maar enkele van de technische argumenten die de overheden opwerpen om de Klimaatzaak van tafel te krijgen en zo een echte discussie over hun verantwoordelijkheid uit de weg te gaan. Elk van hen erkent wel dat een opwarming van anderhalve graad gevaarlijk is én we dat moeten vermijden. Maar vervolgens wordt met haast acrobatisch bochtenwerk beweerd dat de overheden, verantwoordelijk voor het welzijn van 11,5 miljoen mensen, niet verplicht mogen worden om de nodige maatregelen te nemen.’
In Nederland won milieuorganisatie Urgenda samen met 886 mede-eisers, de klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat. De rechter droeg de Staat op om zijn burgers tegen de gevolgen van klimaatverandering te beschermen en de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25 procent te verminderen ten opzichte van 1990. De klimaatzaak in Nederland was de eerste in haar soort en kreeg wereldwijd navolging. Nu dus ook in ons land. (EM)