• 19/04/2024

Zondag stellen negentien monumenten hun deuren open in Mechelen en de deelgemeenten

MECHELEN – Zondag 10 september is het Open Monumentendag. Ook dit jaar doet Mechelen mee, voor de 35ste maal op rij. Bezoekers zijn welkom in negentien opengestelde locaties, verspreid over de stad en haar deelgemeenten. Van een gidswandeling tot een jazzconcert, van Brusselpoort tot het Oud Gasthuis, er is voor elks wat wils.

Het thema van dit jaar is ‘met hart en ziel’” en focust op levend erfgoed. Eén van de blikvangers in Mechelen is dan ook het Oud Gasthuis dat na jarenlange leegstand een warme nieuwe invulling krijgt, een kanker- en revalidatiecentrum. Orlians (tweede van rechts op de foto): ‘Zondagvoormiddag wordt daar het officieel startschot van Open Monumentendag gegeven. De locatie past perfect bij het thema van dit jaar. Na jarenlange leegstand gaan we het gebouw opnieuw restaureren en de ziel van het gebouw herstellen en bewaren. De prachtige kapel wordt opnieuw in ere hersteld. Op termijn komt hier een groot Mechels kanker- en revalidatiecentrum.’

Het Oud Gasthuis is één van de negentien locaties die komende zondag worden opengesteld. Een gevarieerd aanbod aan gebouwen en locaties moet de Mechelaars en toeristen warm maken voor erfgoed en monumenten. Het gaat onder meer over de  vijftiende–eeuwse zolder van de Sint-Katelijnekerk, het zestiende-eeuwse stadspaleis Hof van Schoofs aan de Korenmarkt en de coulissen van het Speelgoedmuseum waar de vroegere meubelzaak NOVA nog tastbaar aanwezig is. De resultaten van de archeologische opgraving aan de Predikherenkerk kan je komen ontdekken in de kerk en de bibliotheek. Je bent ook welkom in het Sociaal Huis in de Lange Schipstraat of de historische vleugel van het Hof van Egmont aan het Kardinaal Mercierplein dat herbestemd wordt tot een kwaliteitsvolle woon- en winkelplek. Daarnaast kan je ook binnenstappen in ’t Schipke, het hoekpandje met mooie achttiende-eeuwse gevels dat omgebouwd zal worden tot een kwaliteitsvol museumcafé, of de kantoren van de Impact Factory, de toekomstige Mechelse referentieplek rond circulaire economie. De pas opgebouwde stellingen rond de kerktorens van zowel Hombeek als Leest bieden dan weer een unieke kans om de restauratie van nabij te zien, en de beide dorpen van bovenaf.

Orlians: ‘De Brusselpoort is één van onze oudste monumenten. Veel Mechelaars rijden en fietsen daar dagelijks voorbij, maar nog niet veel mensen zijn daar al binnen geweest. Op de zolder staan nochtans fantastische figuren opgeslagen. Op Open Monumentendag brengen we ze tot leven in combinatie met een stop-motion film en live muziek. Ook in de andere gebouwen zorgen we dankzij vele vrijwilligers, stadsgidsen, muzikanten en performers voor de nodige beleving. Open Monumentendag draait om meer dan enkel gebouwen en stenen, we brengen het erfgoed tot leven, aan de hand van tentoonstellingen, dialectische wandelingen, jazzconcerten en nog veel meer.’ Marleen Mast (rechts op de foto), directeur van Crescendo CVO: ‘Als primeur gidsen cursisten van Crescendo CVO langs drie verschillende wandelroutes, waar je zonder reservatie kan aansluiten op een vertrekpunt naar keuze.’

Jasmien Ceulemans, Projectcoördinator Podiumkunsten RADAR tweede van links op de foto naast Koen Kwanten):  ‘Ook RADAR is van de partij en heeft zondag allerlei zaken in petto. Met works in progress uit RADAR’s netwerk ervaar je een leuke dialoog tussen hedendaagse cultuurbeleving en historische gebouwen. Een zestal Mechelse projecten van nieuwe makers krijgen zichtbaarheid en toonopportuniteit die dag. Het geeft hen de kans om zich verder artistiek te ontwikkelen en feedback te krijgen van een publiek. Van een interdisciplinair podiumkunstenproject in de Brusselpoort, een dansperformance in de Sint-Katelijnekerk,  een muziekperformance in de mooie kapel van het oude Gasthuis, een interactieve workshop in mARTtha tot een expo over Comfort Food in de feestzaal van Bier Central. Cultuur en Erfgoed vinden elkaar nog maar eens. Een verrassende combinatie van nieuwe (jonge) kunstenaars in een historische context. Op deze manier doen we out of the box aan talentontwikkeling in eigen stad.’ Het volledige programma vind je hier.  (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten