• 19/05/2024

Zondag is het weer tijd voor de Sint-Antoniusfeesten in Edegem

EDEGEM – Nu zondag 21 januari vinden in Edegem opnieuw de Sint-Antoniusfeesten plaats. Deze eeuwenoude traditie gaat al mee sinds de zestiende eeuw, toen nog door varkens te slachten en het vlees te schenken aan arme mensen.

Hugo Tant, algemeen coördinator van Erfgoed Edegem, vertelt: ‘Vandaag de dag vieren we nog altijd, maar we steken het feest in een modern jasje. In plaats van dieren te slachten, zamelt de gemeenschap goederen in voor het goede doel. Alle schenkingen gaan naar de voedselbank Gastvrij Edegem.’

De viering begint met een eucharistieviering om 9 uur in de Sint-Antoniuskerk, voorgegaan door E H pastoor Tom Schellekens en muzikaal opgeluisterd door het Basilcakoor, gevolgd door de zegening van het Antoniusbeeld en geschonken goederen. Om 9.45 uur vertrekt vanuit de kerk de processie, waar verschillende verenigingen aan deelnemen, door de straten van het centrum.

Het evenement staat sedert 2023 op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Hugo Tant: ‘Die erkenning is een bevestiging en een hart onder de riem voor de organisatoren. De processie van Edegem is de enige in de hele zuidrand van Antwerpen die nog in stand wordt gehouden. We doen ons best om zowel de traditie van deze viering te eren als van het evenement een hedendaags gebeuren te maken. Alle leeftijden en achtergronden zijn welkom om mee te vieren.’

Kortom, de Sint-Antoniusfeesten bieden een bijzondere mix van religieuze traditie en gemeenschapsbetrokkenheid die de moeite waard is om zelf – jaar na jaar – te ervaren.

Ivo VAN DE KORPUT

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten