• 21/06/2024

Zondag gratis klassieke muziek op het meest kleurrijke plein van Antwerpen

ANTWERPEN – Op zondag 4 september kan iedereen opnieuw gratis genieten van de mooiste opera, klassieke en jazzy melodieën op het meest kleurrijke plein van Antwerpen. Het Sint-Jansplein wordt dan – naar jaarlijkse gewoonte – het decor voor de openluchtconcerten van Opera Ballet Vlaanderen en het Antwerp Symphony Orchestra. Samen sluiten ze de zomer af en warmen je op voor het nieuwe cultuurseizoen.

De eerste zondag in september is het Sint-Jansplein dé gratis festivalsite voor de klassieke muziekliefhebber, maar ook voor al diegenen die voor de eerste keer komen proeven van opera en symfonische muziek.

Meer dan 200 muzikanten, koorzangers en solisten brengen spectaculaire aria’s, indrukwekkende koorpartijen, passionele duetten en opwindende instrumentale muziek naar het hart van Antwerpen-Noord. In zomerse sferen kan iedereen kennis maken met het wereldtalent dat deze twee gerenommeerde huizen in petto hebben.

Zondagvoormiddag om 11.30 uur start traditiegetrouw met Opera Ballet Vlaanderen. Het internationaal geprezen Symfonisch Orkest en het Koor Opera Ballet Vlaanderen onder leiding van maestro Alejo Pérez, muziekdirecteur van het huis, wandelen doorheen het programma van volgend seizoen.

Wolfgang Amadeus Mozart mag het festival openen met highlights uit diens opera Le Nozze di Figaro. Daarna gaat het via Gabriel Fauré en Kurt Weill naar Giuseppe Verdi en Richard Wagner met hoogtepunten uit onder meer Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, Ernani, Macbeth en Tristan und Isolde. Als solisten hoor en zie je sopraan Tineke van Ingelgem, mezzosopraan Ekaterina Romanova en bariton Kris Belligh.

Tusssen 13.30 uur en 18 uur is er een pauze. Dan komt het jonge talent van het Re-Mix Orchestra, één van de jongerenprojecten van het Antwerp Symphony Orchestra. Onder leiding van dirigent Paul Griffiths laten zij hun opzwepende creaties op het publiek los. Speciale gast is N’Faly Kouyaté. Deze zanger en koraspeler uit Guinee brengt op geheel eigen wijze een mix van traditionele koramuziek, afropop, klassieke muziek en elektronische muziek.

Het festival sluit om 19.30 uur traditiegetrouw af met het Antwerp Symphony Orchestra, hét symfonisch orkest van België. Onder leiding van maestro Jaume Santonja bouwen zij een muzikaal feest vol swingende jazz riffs, zuiderse ritmes en nu en dan een golf van wondermooie lyriek. Aria’s van Giacomo Puccini worden gevolgd door muziek en songs van onder meer Leonard Bernstein, George Gershwin en Giuseppe Verdi. Soliste van het avondconcert is de Antwerpse sopraan Liesbeth Devos.

Het ideale begin van September Feestmaand, waarin Antwerp Symphony de 125ste verjaardag van haar Koningin Elisabethzaal viert. Gastheer tijdens de concerten is Klara-presentator Johannes Wirix-Speetjens. Zitplaatsen worden voorzien. Uiteraard is er mogelijkheid om een hapje en een drankje te kopen op het plein, maar bij warm weer brengen bezoekers best nog een flesje water mee en bescherming tegen de (avond)zon. (EM / Foto Antwerp Symphony Orchestra)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten