• 19/06/2024

Zondag gaat Sint-Gummarusprocessie uit, bib Heist-op-den-Berg terug open

LIER – Naar jaarlijkse traditie vindt op de zondag na 10 oktober de Sint-Gummarusprocessie plaats. Dit jaar is dat komende zondag, 16 oktober. De naamdag van Sint-Gummarus is op 11 oktober.

De bedevaartmis zal zondag om 10 uur gevierd worden in de Sint-Gummaruskerk. Aansluitend vertrekt de Sint-Gummarusprocessie, rond 11 uur. Het parcours loopt als volgt: Kardinaal Mercierplein – Rechtestraat – Werf – Zimmerplein – Eikelstraat – Grote Markt – Vismarkt – Aragonstraat – Mosdijk – De Heyderstraat – St- Gummarusstraat – Heilige Geeststraat – Kardinaal Mercierplein. De rituelen vinden dit jaar voorlopig voor de laatste keer op de gewone, traditionele manier in de kerk plaats. Omwille van de restauratie van de kerk, zullen ze tot en met 2025 op een andere manier uitgewerkt worden.

Het zilveren reliekschrijn met daarin de relieken van Sint-Gummarus staat tijdens de noveen, negen dagen vanaf de feestdag van Sint-Gummarus, op een feesttroon midden in de kerk. Dit zilveren reliekschrijn, dat samen met het draagstel iets meer dan 800 kilo weegt, wordt door zestien dragers van het Genootschap van de Kasdragers van Sint-Gummarus in de processie meegedragen. Ook tijdens de noveen kun je de band van Gummarus om je schouders laten leggen. Op die manier ontvang je op voorspraak van Gummarus bescherming tegen lichamelijke en relationele breuken. Dit ritueel verwijst naar het verhaal waar Sint-Gummarus een omgehakte boom heelde door zijn gordel om de stam te wikkelen en hem weer tot bloei te brengen. Deze ‘bandoplegging’ kan tot woensdag 19 oktober elke dag tussen 14 en 15 uur. De Sint-Gummaruskerk is tot 19 oktober elke dag open van 14 tot 16 uur. Om 14 uur start telkens een instaprondleiding met Topa-gids. Het reliekschrijn wordt op zondag 23 oktober teruggeplaatst op het hoogkoor. Morgen donderdag om 13.30 uur kan je nog aansluiten bij de ‘Sint-Gummaruswandeling’. Die start aan DC Het Schoppeke in de Kan. Davidlaan, en brengt je langs plaatsen die met Gummarus te maken hebben. Reserveren doe je via 03 283 48 88. Info: www.lier.be/publieksprogramma, www.lier.be/verkeer-processie.

Na een maand sluiting openen de bib en De Bus van Heist-op-den-Berg op woensdag 12 oktober opnieuw hun deuren. Er is hard gewerkt en er is veel veranderd.

Je bent als lid van de Heistse bib ook lid van de zeven andere Rivierenlandbibliotheken (Berlaar, Bonheiden, Duffel, Lier, Nijlen, Putte, Sint-Katelijne-Waver). In alle bibliotheken geldt hetzelfde reglement. Carl Verhelst (CD&V), schepen voor cultuur: ‘Eerder dit jaar kreeg de buitenzijde een grondige opfrissing: de muren werden gereinigd en de ramen geschilderd. Afgelopen maand was de binnenkant aan de beurt. We staken de afdeling Muziek en Beeld in een nieuw jasje. De cd-collectie maakte plaats voor meer en modernere muziekbeleving. De afdeling wordt het decor voor Oorverwarmers, een reeks van vier muzikale avonden over Leonard Cohen, het Brussels Jazz Orchestra, Paul Michiels en filmmuziek. Er kwam ook een nieuwe vloer in de volwassenenafdeling. Omdat we de rekken toch moesten verplaatsen, verbeterden we de opstelling in de volwassenenafdeling. Door de nieuwe doorgangen in de lange rijen is er nu meer lichtinval. Het bibteam staat klaar om je alle vernieuwingen te laten ontdekken. Kom langs in de bib of De Bus en vraag gerust een woordje uitleg. Alle veranderingen zijn gebundeld in een nieuwe infofolder, vraag ernaar bij je volgend bib- of Busbezoek.’ (EM / Foto Gemeente Heist-op-den-Berg)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten