• 18/07/2024

Zondag feest voor 100 jaar Rivierenhof, 10 000 omwonenden van 3M voor bloedonderzoek

DEURNE – Op zondag 11 juni is het feest. Het Provinciaal Groendomein Rivierenhof bestaat 100 jaar en dat viert men met een feestpicknick tijdens het Rozenfeest. Trek je feestkleding aan, trommel vrienden of familie op en kom om 12 uur mee picknicken op de weide tegenover de kinderboerderij.

Het feest wordt afgetrapt met een feestpicknick op de feestweide tegenover de kinderboerderij. Breng je eigen picknick mee of koop lekkers bij verschillende foodtrucks. Kom iets drinken in de rozenbar in de Rozentuin of geniet van de sfeer op het terras aan de kinderboerderij. Ook in de verkeerstuin vind je iets voor de kleine honger of grote dorst. Dompel je je graag onder in de stijl van weleer? Kleed je feestelijk op met een leuke toets uit de afgelopen 100 jaar. Leg je mooie kostuum vast in een nostalgische photobooth.

Om 12.30 uur wordt een metershoog kunstwerk uit wilgentakken ter ere van het 100-jarig bestaan van het park onthuld. Bezoekers mogen verjaardagswensen op een kaartje schrijven en tussen de wilgentakken steken. Het kunstwerk krijgt later een definitieve plek in het park. Volg één van de gegidste rozenwandelingen in de Rozentuin of struin tussen de vele kraampjes met rozen, planten en rozenproducten op de dreef. Stem jouw favoriete roos uit de Rozentuin tot de ‘Publiekslieveling Rozentuin Rivierenhof’. Op de feestweide tegenover de kinderboerderij vind je niet alleen eten, maar ook heel wat leuke activiteiten. Speel een volksspel van vroeger, kom retro fietsen bewonderen of laat een (tijdelijke) vintage tattoo zetten. Luister naar een vertelling in de Rozentuin of kom genieten tussen de dieren op de kinderboerderij.

Kunst in alle vormen en maten in de verkeerstuin. De jongste bezoekers kunnen zichzelf laten omtoveren tot een kunstwerk door een schminkster of halen de kunstenaar in zichzelf naar boven tijdens een knutselworkshop. De iets oudere bezoeker (16+) kan deelnemen aan een workshop bloembinden. Schrijf je vooraf in via www.100jaarrivierenhof.be. In de Rozentuin tonen kunstenaars hun schilderkunsten. Geniet tijdens het feestgedruis van een streepje muziek. Musicdream Dixie- Jazz- & Streetband zet de sfeer in op de feestweide. De Colby band zorgt voor swingende jive muziek en neemt ook dansers mee. Peter Verberckmoes speelt lichte jazz en lounge muziek in de Rozentuin. Geniet van het Rozenfeest in het Rivierenhof. Kom gratis mee vieren van 12 tot 18 uur.

Het aantal mensen dat zich heeft aangemeld voor een bloedonderzoek bij omwonenden van 3M in Zwijndrecht is de voorbije weken gestegen tot ruim 10 000. Dat heeft Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Koen Daniels (N-VA). Op 22 mei is de start gegeven van een langdurig en grootschalig bloedonderzoek waar alle omwonenden in een straal van vijf kilometer rond de 3M-fabriek aan kunnen deelnemen. Op dat moment hadden er zich ongeveer 9 000 mensen gemeld. Daar zijn nu op enkele weken tijd 1 000 mensen bijgekomen. Er zijn ook nog advertentiecampagnes in het straatbeeld en op sociale media gepland en lokale initiatieven bij wijkcomités, organisaties en verenigingen.

Crevits: ‘Bij de aanmeldingen worden alle leeftijdscategorieën bereikt. We stellen wel vast dat er momenteel relatief weinig jongeren tot achttien jaar zich hebben aangemeld. Voor de kinderen onder de twaalf jaar wordt onderzocht of het bloed kan afgenomen worden via een vingerprik. Deze methode moet wel nog gevalideerd worden. Daarvoor worden er nu minimum 500 jongeren vanaf twaalf jaar gezocht die zowel bloed laten nemen via een klassieke elleboogprik als via een vingerprik. Een 200-tal jongeren hebben intussen al deelgenomen. Als deze methode als evenwaardig gevalideerd wordt, zal dit gecommuniceerd worden en is de verwachting dat de aanmeldingen bij kinderen onder de 12 jaar zullen toenemen.’  Crevits gaf nog mee dat een uitbreiding van het huidig grootschalig bloedonderzoek naar vroegere omwonenden in het najaar verder onderzocht wordt. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten