• 15/07/2024

Zondag ‘Antwerpen Shift’ met zelfrijdende busjes op de Scheldekaaien

ANTWERPEN – Nu zondag 18 september maakt de stad haar centrum voor de twintigste keer autoluw. Op die dag ontdekken bewoners en bezoekers nieuwe manieren om zich te verplaatsen. Speciaal voor deze feesteditie zijn er enkele extra’s zoals twee zelfrijdende busjes op de Scheldekaaien.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Antwerpen Shift wordt zondag voor de twintigste keer georganiseerd. Probeer je even voor te stellen hoe het twee decennia geleden was. Mensen zijn mobieler geworden. Ook toen waren de files al lang en was er sprake van stilstand. Zelfs met alternatieven stond men stil. Al in de vijftiende eeuw was Antwerpen een knooppunt. We waren toen één van de belangrijkste steden in Europa. En dat is nog altijd zo. We liggen in de bocht van de Schelde en zijn uitgegroeid tot een wereldhaven en dit in één van de dichtstbevolkte gebieden. Dat alles heeft ook een nadeel: het zorgt voor veel mobiliteit. En dan bots je op grenzen. In die twintig jaar is heel wat veranderd. De Antwerpse ring is een zorgenkind maar we zijn bezig met het creëren van een oplossing.’

‘Indertijd kon je in de binnenstad zomaar parkeren. Ook dat is veranderd. Op deze plek – het Steenplein – hopen we een ondergrondse fietsparking te realiseren. Twintig jaar geleden betekende deelmobiliteit taxi’s en openbaar vervoer. Technologie helpt ons om juiste en duurzame keuzes te maken om ons sneller te verplaatsen. Stel dat er een zelfrijdend busje over de kaaien kan rijden. Openbaar vervoer blijft een zorgenkind en ik hoop dat Vlaanderen (De Lijn) en België (NMBS) stappen zullen zetten in het mee verwezenlijken van de Modal Shift. Antwerpen Shift is een moment om mensen te laten proeven van andere vervoersmiddelen dan de wagen.’

‘Dit jaar wordt buiten de klassieke autoluwe stukken ook het gebied tussen Operaplein en Stoopstraat autovrij gemaakt. Wie met de wagen komt kan parkeren aan de Zuiderdokken. Antwerpen Shift brengt tussen 10 en 18 uur een programma boordevol informatie, testparcours en interessante kortingen bij 25 mobiliteitsaanbieders. Verder zijn er een hele boel (al dan niet toevallige) randactiviteiten: de 02Run op de Leien, spelletjes en wedstrijden op het Operaplein, een 10 000-stappenwandeling in de binnenstad, een fietstocht langs veel groen en verschillende stadsprojecten, Sinjor Circo, het kinderkunstenfestival Bruist, DAKkan en je kan lekkers proeven aan de Langse Veggietafel of genieten op het grootste terras van ’t Zuid tijdens Zuiderburen. Bewoners die in de autoluwe zone wonen kunnen een rommelmarktstandje plaatsen voor hun eigen woning.

‘Zelfrijdende busjes zullen op de Scheldekaaien rijden. Iedereen is welkom voor een testritje. Het was onze intentie om hiervan een vertrouwd beeld te maken in het stadsbeeld maar jammer genoeg zijn gesprekken met De Lijn hierover stilgevallen. Wettelijk – en qua verzekering – waren er teveel obstakels. Momenteel is Slim naar Antwerpen een routeplanner. We werken aan een navigatietool om het gebruik ervan nog te vereenvoudigen.’ Modal Shift vindt plaats in het gebied tussen de Amsterdamstraat en de Londenstraat, de Leien, Jan Van Gentstraat – Waalse Kaai – Scheldestraat, de Scheldekaaien en – zoals hierboven vermeld – de 700 meter tussen Operaplein en Stoofstraat.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten