• 15/07/2024

Zomerschool in Edegem telt 180 leerlingen, concert en film in Lint

EDEGEM – Meer dan 11 000 leerlingen kunnen in juli en augustus terecht in één van de zomerscholen die georganiseerd worden in 88 Vlaamse gemeenten en in Brussel. Daarmee ligt het aantal plaatsen even hoog als vorige zomer. Veel lokale besturen en scholen zien opnieuw het nut van een zomeraanbod in . Zo ook in Edegem waar 180 leerlingen uit het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar terecht kunnen in een zomerschool om de leerachterstand weg te werken. De zomerschool krijgt hiervoor 84 600 euro financiële steun van de Vlaamse Overheid.

In de zomer van 2020 werden er voor het eerst op grotere schaal zomerscholen georganiseerd in Vlaanderen. Als reactie op de schoolsluitingen vlak na de uitbraak van de coronacrisis werden toen meer dan 7 500 (vaak kwetsbare) jongeren bijgespijkerd in zomerscholen. Gedurende minimaal tien dagen werd leerachterstand weggewerkt, in combinatie met spel, cultuur en sport. In de zomer van 2021 waren er zelfs meer dan 11 000 plaatsen beschikbaar in zomerscholen. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA, onderwijs) en Bart Somers (Open Vld, binnenlands bestuur) werkten vervolgens een decretaal kader uit om de zomerscholen structureel te verankeren in het onderwijsaanbod.

Weyts: ‘De zomerscholen hebben op veel plaatsen ingang gevonden, omdat de organisatoren ook merken dat ze een belangrijk verschil maken. Zeker voor de meest kwetsbare kinderen. Dankzij een zomerschool moeten kinderen in september niet met een achterstand beginnen aan het schooljaar. Integendeel, kinderen die zomerles volgen, beginnen met een voorsprong. Ze kunnen vaker dan vroeger hun hand opsteken en dat geeft zelfvertrouwen en motivatie.’

De zomerschool voor kinderen uit de lagere school vond in Edegem deze week al plaats in de muziekacademie. Ze gaan er volgende week van maandag tot en met vrijdag nog een weekje mee door. De leerlingen uit de eerste graad van het middelbaar volgen de lessen in hun eigen school, op KTA da Vinci of in het OLVE-college. Op maandag 29 augustus volgt er nog een gezamenlijke daguitstap.

Koen Michiels (N-VA), schepen van onderwijs: ‘Dankzij de zomerscholen bieden we ook dit jaar weer extra leerkansen voor jongeren. Met deze organisatie proberen we bij de kwetsbare leerlingen hun leerachterstand weg te werken en hen zo goed mogelijk voor te bereiden op de eerste schooldag. Er is uiteraard ruimte voor ontspanning, want het blijft ook voor hen nog even vakantie. We kunnen hierbij rekenen op het enthousiasme en de inzet van tal van animatoren, leerkrachten en vrijwilligers die de organisatie verzorgen.’

Op vrijdag 26 augustus kan je aan het grasveld achter OC De Witte Merel in Lint gratis gaan luisteren naar het concert Pokahontas (om 20 uur) en kijken naar de voorstelling van de film The Worst person in the World (om 21 uur). Breng wel je eigen zitje mee.

Coverband Pokahontas, brengt een akoestisch programma uit het oeuvre van Neil Young, de muzikale songwriter en intieme prediker met Dok (Mark Arts) gitaar, mondharp, zang; Ellen Aerts percussie, zang; Bill (Fred De Geus) gitaar, mandoline, banjo en Marc Aerts bas, zang. The Worst person in the World is een oscar-genomineerde film van Joachim Trier. Renate Reinsve speelt de hoofdrol en dankzij haar zien we de onzekerheden en de extases van een millennial in Oslo. (EM / Foto Gemeente Lint)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten