• 24/06/2024

Zoerselse Klimaatbende bestaat vijf jaar en dat werd gevierd door de zes scholen

ZOERSEL – Vandaag, op 2 juni, was het groot feest in Zoersel. Meer dan 200 leerlingen van de zes Zoerselse basisscholen vierden het vijfjarig bestaan van de Klimaatbende. Deze bende is een gezellige meute die op ludieke wijze vecht voor het klimaat. Elk jaar eindigt het werkjaar van de Klimaatbende met een slotfeest. Omdat een vijfjarig bestaan wel iets meer mag zijn, werd er een hele dag feest gevierd boordevol leuke activiteiten.

 

De Klimaatbende is een klimaattraject van MOS-duurzame scholen, straffe scholen – voor Vlaamse gemeenten en hun basisscholen. Tijdens dit traject proberen gemeenten en hun basisscholen hun CO2-uitstoot te verminderen en bewust om te gaan met hun energieverbruik. Zoersel engageert zich al vijf jaar om samen met alle directies, leerkrachten en leerlingen van het zesde leerjaar duurzame keuzes te maken voor de planeet en de klimaatopwarming zo beperkt mogelijk te houden. Marc de Cordt (Groen), schepen voor milieu en klimaat: ‘De Klimaatbende heeft een hele dynamiek op gang gebracht in onze basisscholen. Onze basisscholen hebben de afgelopen jaren heel wat acties ondernomen die voor meer groen en minder verharding in en rond de scholen zorgden.’

 

Vandaag kregen de leerlingen een goed gevuld activiteitenprogramma voorgeschoteld. Zo kregen ze een workshop Ecopercussie, gingen ze met de Kruidenjuffen op zoek naar eetbare planten en kruiden die ze nadien verwerkten in hapjes. Natuurpunt nam de leerlingen vervolgens mee op een belevingstocht door de Dwergenbergen. Lokale imkers ‘zoemden’ in op het leven van de bij en hoe het werk van bijen tot lekkere honing leidt. Nadien maakten de leerlingen zaadbommetjes die ze in de grond plantten voor meer bloemen voor de bijen.

 

Een slotevent moet op een magische manier afgesloten worden. En of dat het geval was. De goochelshow van Guinelli bracht de leerlingen op een magische, interactieve en leerzame manier op de hoogte van de mogelijkheden én de voordelen van afvalpreventie en energiebesparing.

 

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA): ‘Het zijn de volgende generaties die de grootste gevolgen van de klimaatverandering zullen meemaken. Logisch dus dat onze kinderen gemotiveerd zijn om klimaatwijzer te worden. Met het project van de klimaatbende zorgden we in deze eerste vijf jaar al voor een grote bewustwording in veel Zoerselse gezinnen en alle scholen. Een project om heel fier op te zijn.’

 

Foto’s Adrie DE KOK

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten