• 03/12/2024

Zoersel installeert traplift in bib en zet Bethaniënhuis in de kijker

ZOERSEL –  Firas Latrous (9) kon tot voor kort niet mee op klasbezoek in de bibliotheek van Sint-Antonius-Zoersel. De jongeman zit namelijk in een rolstoel en de jeugdafdeling van de bib is alleen bereikbaar via een trap. Het gemeentebestuur van Zoersel kocht een mobiele traplift aan, zodat Firas vanaf nu samen met zijn klasgenootjes kan snuisteren in het boekenaanbod.

Het was het laatste bezoekje aan de bib dit schooljaar. Voor Firas Latrous van het derde leerjaar van de GO! basisschool Klim-Op een fijnere ervaring dan vorige keer. Toen moest hij beneden wachten terwijl zijn klasgenoten boeken uitkozen op de eerste verdieping. Vandaag mocht hij als allereerste plaatsnemen op de gloednieuwe lift. Die bracht hem veilig naar boven, om hem – glunderend en mét boeken – daarna ook weer naar beneden te ‘liften’. Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA): ‘De mobiele traplift is een waardevolle investering. Als gemeente willen we ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot onze gebouwen en kan deelnemen aan alle activiteiten.’

Het was de juf van Firas die op het idee kwam. Roel Van Elsacker (CD&V), schepen voor bibliotheek: ‘Na het bewuste klasbezoek, kwam de juf bij de gemeente aankloppen. Uiteraard wilden we er mee voor zorgen dat Firas volledig kan deelnemen aan educatieve uitstapjes en geen enkele activiteit hoeft te missen. We zijn dan ook meteen in actie geschoten.’ Katrien Schryvers (CD&V), schepen voor welzijn en gelijke kansen: ‘In eerste instantie wordt de traplift in de bibliotheek van Sint-Antonius ingezet, maar hij kan ook op andere plekken gebruikt worden. Door de aankoop van de traplift zetten we een nieuwe stap naar meer toegankelijkheid van onze gebouwen.’

Het Bethaniënhuis in Zoersel mag gerust onder de noemer van ‘meest werkwaardige gebouw van de streek’ geplaatst worden. Het gebouw werd voor het eerst gebruikt in 1924. Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het gebouw gidsen de vrijwilligers van Toerisme Zoersel inwoners door het gebouw en haar rijke geschiedenis.

Sinds 2008 wordt het gebouw gebruikt als administratief en cultureel centrum, maar het was ooit anders. Het gebouw valt niet alleen op door zijn architectuur. Ook de rijke geschiedenis met haar talloze verhalen van mensen die er gedurende lange tijd zieken verzorgden, spreken boekdelen. Vele vrouwen uit Zoersel en omstreken baarden er ook hun kroost.

De religieuzen, die er vanaf 1924 (geestes)zieken verzorgden, moesten veel tegenslagen verwerken. Vervolging, vluchten voor oorlogsgeweld en zelfs een alles verwoestende brand. Elke keer rechtten ze hun rug om zieke mensen de nodige zorg te geven. En dit in een tijd waarin men geesteszieken liever kwijt dan rijk was.

Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het gebouw in 2024, zocht Toerisme Zoersel het rijke verleden op. Later dit jaar plant Toerisme Zoersel rondleidingen in het gebouw. Tijdens deze rondleidingen komen alle aspecten van het gebouw en zijn geschiedenis aan bod. Vorige week mochten de leden van het college en de gemeenteraad als test al eens kennismaken met de rondleiding.

Toerisme Zoersel wil graag het brede publiek in de toekomst ook laten kennis maken met het gebouw. Hou dus zeker de website van Toerisme Zoersel (www.toerismezoersel.be) in de gaten. (EM / Foto Gemeente Zoersel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten