• 21/05/2024

skateplein Turtle Yard Zoersel

Zoersel bedankt haar inwoners om niet te roken

ZOERSEL – Vanaf 2025 wordt roken verboden op plekken waar veel jongeren en kinderen komen, dus ook op speel- en sportterreinen en rond scholen. Ook het ‘rookgordijn’ aan in- en uitgangen van zorg- en opvangvoorzieningen wordt aangepakt. Om haar inwoners daar alvast aan te laten wennen, gaf het gemeentebestuur vandaag de aftrap van een Zoerselse sensibiliseringscampagne.
“Roken is slecht”, steekt Katrien Schryvers (cd&v), schepen voor gezondheidsbeleid, van wal. “Niet enkel voor jezelf, maar ook voor de mensen rond je. Het is al helemaal ‘not done’ in het bijzijn van kinderen. Daar hoeven we quasi niemand meer van te overtuigen. Maar waarom zijn er dan nog steeds mensen of jongeren die het ok vinden dat er gerookt en gevapet wordt op plekken waar veel kinderen en jongeren zijn, zoals op sportvelden en speelpleinen?”

“Kinderen moeten kunnen ravotten en sporten in een rookvrije omgeving”, beaamt Olivier Rul, schepen voor sport. “Daar hebben ze immers geen last van ongezonde rook, lopen ze geen risico op brandwonden, en kunnen ze ook geen verdwaalde peuken oprapen.”

“En – nóg belangrijker – in een rookvrije omgeving verdwijnt ook het kopieergedrag”, zegt Luc Kennis(cd&v), schepen van jeugd. “Als kinderen niet meer in contact komen met rokende en vapende (jong)volwassenen zullen ze roken niet meer als iets normaal aanzien. Daardoor zijn ze ook minder geneigd om later zélf een sigaret op te steken. Want zien roken, doet roken!”

“Dat vindt trouwens ook de federale regering”, vult burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) aan. “Die is namelijk van plan om het reeds bestaande rookverbod vanaf 2025 uit te breiden naar openbare plaatsen waar veel kinderen zijn. Als gemeente willen we de Zoerselaars daar alvast aan laten wennen. Daarom rollen we vanaf vandaag een sensibiliseringsactie uit.”

“Met de campagne willen we iedereen in Zoersel – jong, oud, (groot)ouders, mensen van onze verenigingen … – alvast meekrijgen in het verhaal”, legt Katrien uit. “De vraag die we stellen, is simpel: ‘Geef je mee het goede voorbeeld, en rook of vape je niet op plekken waar er kinderen en jongeren aanwezig zijn? Een hele dikke dankjewel!’ Om de campagne ook zichtbaar te maken in het straatbeeld maakten we verplaatsbare banners, die de komende maanden te zien zullen zijn op de Zoerselse sport- en speelpleinen.

“Ten slotte proberen we ook zoveel mogelijk Zoerselse scholen en verenigingen warm te maken om de campagne te ondersteunen”, besluit Liesbeth. “Hen vragen we of ze willen overwegen om de (ruime) omgeving rond hun school of sportterrein alvast rookvrij te maken. Wie dat wil, krijgt van ons de nodige ondersteuning en communicatiemateriaal.”

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten