• 24/07/2024

Zoektocht op begraafplaats in Turnhout, nieuwe huisstijl voor Merksplas

TURNHOUT – Deze zomer worden Turnhoutenaren en toeristen uitgenodigd om beter te kijken naar bijzonder erfgoed. De vzw Grafzerkje – een diverse groep mensen met een passie voor alles wat funerair erfgoed aanbelangt – stuurt deelnemers aan haar zoektocht richting Turnhout om de deels historische begraafplaats Kwakkelstraat te leren kennen. Ook voor wie de plaats al goed kent, is de zoektocht van de vzw een aanrader.

Stijn Adriaensens (N-VA), schepen voor Toerisme en Begraafplaatsen: ‘De begraafplaats is een plek die we als Turnhoutenaren allemaal wel kennen. We vinden er rust, bezoeken en herdenken er geliefden. Maar kerkhoven en begraafplaatsen nemen ook een belangrijke plaats in binnen ons culturele erfgoed. Hoe we onze doden begraven en herdenken, dat zegt veel over wie we zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we zeer mooi funerair erfgoed hebben. Het is een laatste manier om dierbaren te eren. Vaak lopen we zomaar de tombes en grafzerken voorbij, gericht op een ander, eigen doel. Dankzij de zoektocht staan we er toch even bij stil om eens écht en bewust te kijken. Zeer de moeite waard.’

De vzw Grafzerkje stippelde haar ‘Zomerzoektocht 2022’ uit met de hulp van Turnhoutenaar Rob Cornelissen en stadsgids Gib van der Celen. De zoektocht loopt tot en met woensdag 31 augustus en is gratis te verkrijgen aan de ingang van de begraafplaats, bij Toerisme & UiT op de Grote Markt 44 of via www.toerismeturnhout.be/zomerzoektocht-begraafplaats-kwakkelstraat. De antwoorden van de zoektocht zijn vanaf donderdag 1 september beschikbaar, aangezien er voor de leden van vzw Grafzerkje een wedstrijd verbonden is aan de jaarlijkse zomeractiviteit. Adriaensens: ‘Het oude gedeelte heeft een unieke atmosfeer. Je loopt er als het ware door twee eeuwen lokale geschiedenis heen. De begraafplaats dateert uit 1816. Maar het blijft natuurlijk ook een verstilde plek die vraagt om sereniteit. We vragen daarom uitdrukkelijk aan de bezoekers om de rust en stilte te respecteren.’

De gemeente en het Sociaal Huis Merksplas lanceerden hun nieuwe huisstijl en logo. De basis daarvoor vinden we terug bij hun mascotte, het spetsersbeeldje dat volledig werd hertekend en ingekleurd. Om het geheel wat extra punch te geven, lanceerde men ook de slagzin ‘aangenaam vertoeven.’ Ook de kleuren worden wat frisser en er wordt gebruik gemaakt van golvende vormen om de herkenbaarheid te verbeteren.

Burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas): ‘Er wordt zo meer werk gemaakt van een uniforme communicatie van en tussen de verschillende diensten. De samenwerking en integratie tussen ons Sociaal Huis en de gemeente zal door deze nieuwe huisstijl visueel ook meer tot uiting komen.’ Voor de ‘rebranding’ ging Merksplas in zee met het lokaal ontwerpbureau ‘Logonodig’. Je kan geleidelijk aan kennismaken met het nieuwe logo, de nieuwe slagzin, de nieuwe vormen en kleuren via de verschillende gemeentelijke kanalen: brieven, enveloppen, website, sociale media… en binnenkort ook via het wagenpark.

Inwoners krijgen ook een vernieuwde gemeentelijke nieuwsbrief (zie foto) in hun bus. De voorganger, ‘Nog Meer Over Merksplas’, verscheen 428 maal in een periode van bijna negentien jaar. Nieuw is dat aan die nieuwsbrief een commercieel luik wordt toegevoegd. Dat zal volledig beheerd worden door een privé-partner. Naast de lancering van de nieuwe huisstijl en nieuwsbrief, lanceert Merksplas dit najaar ook nog een nieuwe website. (EM / Foto Gemeente Merksplas)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten