• 22/06/2024

Zoek mee naar een naam voor de pasgeboren Grevryzebramerrie

MECHELEN – De Afrikaanse savanne is heel wat mooie streepjes rijker. Zebramerrie Luisa schonk de dierverzorgers in ZOO Planckendael een wondermooie ochtend. Haar pasgeboren veulentje stond bij hun aankomst al stevig op zijn slanke, hoge pootjes in de stal.
 
Verzorger Jolien: ‘Het is een kleine merrie, een heel fijntje. Ze heeft van die mooie pluizige haren op haar rug. In het begin zijn die haren, haar oren en snoet, en zelfs wat streepjes, mooi melkchocoladebruin. Dichtbij mama verkent ze nu nieuwsgierig de savanne, zelfs in galop.’
 
Dit veulen heeft, net als haar soortgenoten, haar eigen, unieke streepjespatroon op de billen. De tekening is even uniek als onze vingerafdruk. De Grévy zebra is de grootste zebrasoort. Grévyzebra’s hebben de grootste oren, hoogste schouders of schoft en de dunste strepen van alle zebrasoorten.
 
De Kaapse bergzebra is kleiner dan de Hartmanns bergzebra en heeft dikkere strepen. Ze zijn vrij onstuimig van karakter en dat kan verzorger Jolien alleen maar bevestigen:’Het zijn zebra’s met pit.’
 
Zebra’s van dezelfde soort paren met elkaar. Zodra een merrie wil paren, kan een hengst dat ruiken aan haar urine. Een zebrajong, oftewel een veulentje, weegt bij de geboorte ongeveer 35 kilo en heeft bruine strepen. Binnen 10 minuten kan een veulen op zijn benen staan.
 
Na een uur kan hij al lopen en rennen. In de natuur is dit erg handig, want een veulen is een ontzettend makkelijke prooi.
 
Dit is maar van korte duur, waardoor het mannetje er snel bij moet zijn. Een merrie is tussen de elf en dertien maanden drachtig, waarna ze bijna altijd één jong krijgen.
De kudde in ZOO Planckendael telt nu vijf dieren. Moeder Luisa en haar veulen grazen samen met merrie Nele, haar dochter Uzuri van bijna twee jaar en hengst André op de savanne. Mogelijk zorgt merrie Nele in de toekomst nog voor een zesde zebra.
 
ZOO Planckendael is op zoek naar een leuke Afrikaanse naam beginnend met de letter W, de beginletter voor borelingen dit jaar.
 
Iedereen mag suggesties doen op het Instagramaccount van ZOO Planckendael (via www.instagram.com/zoo_planckendael/). De verzorgers kiezen er dan hun favoriet uit.
 
Grévyzebra’s zijn de enige zebrasoort die bedreigd wordt. In Zuid-Ethiopië en Noord-Kenia zijn er minder dan 2 000 dieren over. De populatie van deze zebra is al enige tijd stabiel.
 
ZOO Planckendael steunt het Marwell Wildlife conservatieproject in Kenia. Met speciale halsbandzenders verzamelt men data over de verplaatsingen en het territorium van de zebra’s om zo een beheers- en conservatieplan op te stellen en de soort te behoeden voor uitsterven. (EM /Foto KMDA)
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten