• 12/07/2024

Zoals te verwachten: geen greintje spanning bij verkiezing Kristallen Fiets

VILVOORDE – Wie anders dan Remco Evenepoel en Lotte Kopecky zijn winnaar en winnares geworden van de Kristallen Fiets? Wanneer men maanden geleden een poll zou gedaan hebben, was men bij Evenepoel en Van Aert uitgekomen maar de winst van Evenepoel in de Vuelta en het WK waren uiteraard doorslaggevend. Wout Van Aert uit Herentals was niet aanwezig bij de uitreiking in de VTM-studio’s in Vilvoorde. Hij is net terug van zijn reis door Australië en is niet meteen een man die fan is van plechtigheden.

Bij de vrouwen hoefde er eigenlijk helemaal niet gestemd te worden. Lotte Kopecky, die we toch nog altijd als iemand van ‘onze provincie’ mogen beschouwen omdat ze geboren is in Rumst – won de Strade Bianchi en de Ronde van Vlaanderen, was goed voor dubbel goud op het EK baanwielrennen en behaalde zilver op het WK op de weg.

Kopecky was uiteraard niet aanwezig bij de prijsuitreiking in Vilvoorde. Morgen rijdt zij de afvallingskoers op het WK wielrennen in Quentin-en-Yvelines, in de buurt van Parijs. De organisatoren hadden voor een straalverbinding gezorgd met de Franse hoofdstad. ‘Ik neem deel aan dit WK met heel veel zin en ook omdat dit de baan is waar in 2024 de Olympische Spelen worden afgewerkt. Het is wel degelijk belangrijk om de baan te leren kennen. Elke baan is anders. Bovendien heeft het pistewielrennen me zoveel gegeven dat ik hier niet kan wegblijven.’

Kopecky presteerde dit jaar beter dan Annemiek van Vleuten, wat uiteraard niet meteen voordehandliggend was. ‘Dat ik haar in de Stade Bianche zou lossen op de steile Santa Catharina had ik niet meteen verwacht. Dat was wel speciaal. In de Ronde van Vlaanderen ben ik gestart met maar één doel: winnen. Het werd de perfecte wedstrijd voor mij en voor mijn team, SD Worx. Alle puzzelstukken vielen perfect in elkaar. Bovendien werd ik ook nog tweede in Parijs-Roubaix. Als ik zo alles op een rijtje zet dan besef ik pas nu, aan het eind van het seizoen, wat ik allemaal heb gepresteerd. Ik voel me enorm goed bij mijn team. Wij vormen een superleuke groep van allemaal toprensters. Het is fijn om op deze manier te kunnen koersen.’

Kopecky vormt een koppel met Kieran De Fauw, haar trainer. ‘Het is zeker niet altijd even makkelijk. Hij kent me heel goed. Hij weet wat er nodig is om mij op mijn gemak te stellen. Momenteel is hij hier niet in Parijs. Hij komt pas zondag.’ En wie dook er dan ineens op? Jawel. Haar lief. ‘Kieran kan alvast goed liegen. Mijn eerste Kristallen Fiets staat in mijn living, mijn tweede is bij mijn papa en mijn grootvader zal wel een plekje vinden voor dit derde exemplaar.’ Kopecky behaalde 1 118 punten, een pak meer dan Julie De Wilde (666) en Shari Bossuyt (490).

Een klassement waarvoor de VTM-kijker mocht stemmen was de ‘kristallen zweetdruppel.’ Bij de top drie één gouwgenoot: Nathan Van Hooydonck uit Essen, geboren in Wuustwezel. De jarige Van Hooydonck – hij werd vandaag 27 – moest zijn teamgenoot Tiesj Benoot echter laten voorgaan. Die reageerde geëmotioneerd. ‘Eigenlijk verdient Nathan hem meer dan ik. Hij heeft heel veel tegenslag gehad en heeft me geweldig geholpen.’ Bondscoach Sven Vanthourenhout werd uitgeroepen tot beste ploegleider.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten