• 02/12/2024

Zoals op vele plaatsen verdwijnt het laatste bankfiliaal op Valaar. Wat nu?

WILRIJK – Ongeveer één op vier Wilrijkenaren woont op het  Valaar. Daar verdwijnt binnenkort het laatste bankfiliaal, dat van Belfius aan de Pastoor Bauwenslaan. Heel wat – vaak oudere – cliënten voelen zich stevig verbonden met hun bankkantoor. Zij hebben nu een schrijven gekregen dat hun dossier verhuist naar de Kioskplaats in Hoboken. Niet echt bij de deur en niet meteen rechtstreeks te bereiken met het openbaar vervoer. Een alternatief zou de Kleine Steenweg in Wilrijk kunnen zijn maar wat als bus 22 wegvalt?

Klantenadviseur Naoufalin  Mrbabet: ‘Uiteraard is dit een beslissing van de hoofdzetel. Er zijn drie kantoren die relatief dichtbij bij elkaar liggen: Hoboken, Kiel en Wilrijk. Daarvan is dat van het Valaar het kleinste. Corona heeft de operatie bespoedigd. Het is niet evident dat bankbedienden van het ene naar het andere kantoor snellen. Sindsdien werken wij in bubbels. Het toeval wil dat er nog niet lang geleden in de buurt een Fortiskantoor  is dichtgegaan. En ik geef toe  dat heel wat mensen nu liever niet mee overstappen naar het kantoor in Hoboken.’ Op vrijdag 28 januari sluit het filiaal.

In het kader van zijn beheersovereenkomst installeert bpost geldautomaten op plaatsen waar er geen zijn.  Er is voorts het initiatief van bpost om samen met KBC, ING, BNP en Belfius een bankneutraal netwerk van geldautomaten uit te bouwen, Batopin genaamd. Ook Crelan, AXA Bank, Argenta Groep, VDK en bpost hebben al een dergelijke samenwerking opgezet. De samenwerking is ingegeven door de vereisten de kosten te beperken en noodzakelijke investeringen te doen om nieuwe en veilige apparaten aan te schaffen. Eén dergelijke automaat kan je vinden aan de overkant van Den  Tir in Hoboken. (zie foto)

Nu, het probleem stelt zich niet alleen op het Valaar. Neem de inwoners van de Neerlandwijk. Die hebben ook niet meteen een  bankfiliaal binnen wandelafstand. En, het doet zich steeds in meerdere gemeenten voor: in Vremde verdween het laatste KBC-filiaal. Het gemeentebestuur werkte aan een oplossing maar de inwoners moeten nog steeds naar Boechout of Wommelgem rijden.

Jo Brouns (CD&V) ontfermt zich over de materie . Hij is burgemeester van Kinrooi en parlementslid maar veel vooruitgang ziet hij niet in het dossier. ‘Er zijn inderdaad wel vaker burgemeesters die willen tussen komen tot ze de kostprijs te horen krijgen: tussen de 250 000 à 300 000 euro per locatie. Mijn principe is: zolang er cash geld in omloop is moeten er ook automaten zijn. Bepaalde groepen, vaak kwetsbare consumenten, zijn afhankelijk van betalen met contant geld. Die groepen mogen niet worden uitgesloten van betalingsverkeer en daardoor van een actieve deelname aan onze samenleving. Tegen eind 2024 moesten er 2 240 CASH-punten zijn. Momenteel is twee procent daarvan gerealiseerd waaronder die ene op het Antwerpse Kiel. Staan nog in de planning voor wat de provincie Antwerpen betreft: Mechelen, Puurs, Bornem, Lier, Mortsel, Berchem, Stadsfeestzaal en Centraal Station Antwerpen, Wijnegem, Herentals Kasterlee, Turnhout, Oud-Turnhout en Hoogstraten.’

‘Maar er is nu een discussie over hoeveel automaten er moeten komen: één of twee per 12 000 inwoners en indien de automaat niet zou renderen zou ze opnieuw worden afgebroken. Ik geloof nooit dat we op die manier in 2025 rond komen.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten