• 21/06/2024

Zo verlopen de Olympische competities van de deelnemers uit onze provincie

MORTSEL – De ‘Antwerpse’ delegatie voor de Olympische Winterspelen in Peking bestaat uit vijf atleten. Zij treden aan in vier sporten. Hieronder volgt een overzicht van de manier waarop de verschillende competities met Antwerpenaars georganiseerd worden.

Sam Maes uit Edegem komt uit in de slalom en de reuzenslalom. Deze technische competities zijn onderverdeeld in twee runs (afdalingen), die op dezelfde dag worden gehouden. Alleen wie de finish haalt van de eerste run, mag starten in de tweede. In het eindklassement worden de tijden van beide runs opgeteld.

Sara Aerts (Turnhout/Retie) vormt een team met An Vannieuwenhuyse in het bobslee. Vannieuwenhuyse is de stuurvrouw, zij zit vooraan in de bob. Aerts neemt als remster achter de stuurvrouw plaats. De competitie bestaat uit vier runs (afdalingen), verspreid over twee dagen. De tijden van de vier runs worden opgeteld en bepalen het eindklassement.

Loena Hendrickx (Turnhout/Arendonk) neemt deel aan de individuele competitie in het kunstschaatsen. Die bestaat uit een korte en een vrije kür, Hendrickx schaatst die op respectievelijk dinsdag 15 en donderdag 17 februari. De korte kür bevat een aantal verplichte elementen die elke deelnemer moet uitvoeren. De beste 24 van de 30 deelnemers stoten door naar de vrije kür. Die oefening is vrij in te vullen, er is wel een maximum aantal elementen toegelaten. Na afloop worden de punten van beide küren opgeteld.

Broer en zus Hanne (Wilrijk/Mechelen, zie foto)  en Stijn Desmet (Duffel/Mechelen) komen in actie op de 500, 1 000 en 1 500 meter. Op de 500 en  1000 meter staan eerst de reeksen op het programma, gevolgd door de kwart- en halve finales. In de halve finales wordt gestreden om de tickets voor de A- en B-finale (met telkens zes deelnemers). Op de langste afstand zijn er geen reeksen voorzien. Shorttrack is een snelschaatsproef die zich afspeelt op een ovale baan met een lengte van 111,12 meter. Dat is korter dan een traditionele schaatspiste van 400 meter, vandaar de naam van de sport. Shorttrack staat bekend om spectaculaire inhaalacties, waarbij onder meer binnendoor en buitenom ingehaald kan worden. In tegenstelling tot het langebaanschaatsen is de tijd van een rijder niet van groot belang.

Snelschaatser Bart Swings is vier jaar na zijn zilver op de massastart tijdens de Winterspelen in Pyeongchang Belgiës grootste medaillehoop in Peking 2022. In Zuid-Korea bezorgde hij ons land een zesde olympische medaille in een wintersport, twintig jaar na het brons van Bart Veldkamp op de 5 000 meter in het Japanse Nagano.

De eerste medaille veroverde België in 1924 tijdens de eerste Winterspelen in Chamonix. De mannen van de viermansbob gleden toen naar brons.

Vier jaar later werd kunstschaatser Robert Van Zeebroeck derde in Sankt Moritz.

De Winterspelen van 1948 zijn voor België de meest succesvolle tot dusver. Kunstschaatsers Micheline Lannoy en Pierre Baugniet werden in Zwitserland olympisch kampioen in het paarrijden, terwijl de viermansbob bij de mannen zilver haalde.

Daarna was het een halve eeuw wachten op nieuw medaillegewin. De tot Belg genaturaliseerde Nederlander Bart Veldkamp, overigens de enige Belgische deelnemer aan die Spelen, schaatste naar plaats drie op de vijf kilometer.

Vier jaar geleden gleed Bart Swings naar zilver op de massastart, een nummer dat toen nieuw was op het olympisch programma. (EM / Belga / Foto FB))

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten