• 19/04/2024

ZNA Middelheim neemt vier ruimere en volledige digitale operatiezalen in gebruik

ANTWERPEN – Na een grondige renovatie heeft ZNA Middelheim een nieuwe operatievleugel in gebruik genomen. Het gaat om drie operatiezalen en een hybride operatiezaal. De nieuwe operatiezalen zijn veel ruimer dan vroeger, werken volledig digitaal en de videobeelden van operaties kunnen gestreamd worden. Om het gebruik van zware toestellen en robots mogelijk te maken, werd de complete vloeropbouw uitgebroken en vernieuwd. Het gaat om een investering van dertien miljoen euro.

De operatiezalen zullen gebruikt worden voor ingrepen van gynaecologie, neus-, keel- en oorziekten, vaatheelkunde, plastische heelkunde, algemene heelkunde en urologie. In ZNA Middelheim worden jaarlijks 23 000 ingrepen uitgevoerd.

Loesje Crauwels, directeur Patiëntenzorg ZNA Middelheim: ‘Deze renovatie was veel meer dan een likje verf en enkele nieuwe toestellen. Het ging om een totaalrenovatie waarbij we zelfs de vloerplaten hebben uitgebroken en vervangen door vloeren die meer gewicht kunnen dragen. Dat was nodig om performantere toestellen te kunnen gebruiken. Met de ingebruikname van deze vier operatiezalen zijn we halverwege de renovatie van het hele operatiecomplex. Eerder hebben we al de ontwaakruimte volledig vernieuwd. In de twee volgende fases zorgen we voor nog eens acht compleet nieuwe operatiezalen, wat in totaal zal neerkomen op een investering van 45 miljoen euro voor de bouw en de technische uitrusting.’

De vernieuwde operatievleugel telt vier operatiezalen, waarvan twee van 72 vierkante meter. De grootste operatiezalen worden gebruikt voor zware ingrepen aan het hart waarbij de borstkas wordt geopend. Het gaat bijvoorbeeld om overbruggingsoperaties. Met een oppervlakte van 72 vierkante meter is deze operatiezaal bijna dubbel zo groot als de bestaande operatiezalen van 38 vierkante meter. Zo hebben de anesthesisten en verpleegkundigen meer ruimte om hun apparatuur op te stellen, zoals de hart-longmachine.

De hybride operatiezaal (ook 72 vierkante meter) maakt heel nauwkeurige beeldvorming mogelijk tijdens de ingreep. Hier kan de arts tijdens de operatie ‘in de patiënt kijken’. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een ingreep aan de bloedvaten en de plaatsing van een stent. Ook klassieke ingrepen kunnen in deze zaal worden uitgevoerd.

Tot slot zijn er twee operatiezalen van 48 vierkante meter. Daarin vinden ingrepen plaats voor verschillende disciplines: gynaecologie, plastische heelkunde, urologie, algemene heelkunde, neus-, keel- en oorchirurgie en vaatchirurgie. De gangen voor patiënten en logistiek zijn gescheiden. Zo ziet de patiënt pas alle toestellen en materialen wanneer hij in de operatiezaal komt. Dat geeft meer rust.

In de nieuwe operatiezalen hangen alle toestellen met gemotoriseerde pendels aan het plafond. Zo kunnen de verpleegkundigen de toestellen makkelijker verplaatsen, wat beter is voor hun rug. Daarnaast is er geen struikelgevaar meer door kabels op de grond en is de vloer makkelijker te poetsen na een ingreep.

Vanuit alle operatiezalen kunnen beelden live gestreamd worden naar andere zalen, auditoria en gelijk welke computer. Omdat dit gebeurt via een glasvezelkabel, zijn de snelheid en de kwaliteit van het beeld uitstekend. Zo kunnen bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen een ingreep beter volgen en sneller leren.

De volgende vleugel met vier operatiezalen zal klaar zijn in het voorjaar van 2026, de laatste vier operatiezalen worden van nul gebouwd tegen 2028. Wanneer alles achter de rug is, zal ZNA Middelheim vijftien operatiezalen hebben: twaalf grote (negende verdieping) en drie voor dagchirurgie (zesde verdieping). (EM / Foto’s Dirk Kerstens)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten