• 20/05/2024

Zizou Bergs: ‘Ik train altijd in Wilrijk dus morgen wordt het een thuiswedstrijd’

ANTWERPEN – Drie van de deelnemers aan de European Open verzamelden vandaag voor het Havenhuis aan het Zaha Hadidplein: Zizou Bergs (ATP 188) – de enige Belgische speler op de hoofdtabel – , Francis Tiafoe (ATP 49), de Fransman die morgen niet voor 18u30 aantreedt tegen Andy Murray en Jannik Sinner (ATP 16), de beloftevolle Italiaan. Vanop de oever probeerden zij ballen in een groot nek te mikken dat op een boot stond gemonteerd met aan boord Dick Norman, de tornooidirecteur in Antwerpen.

Bergs krijgt morgenavond meteen een aartsmoeilijke opdracht wanneer hij in de slotwedstrijd van de dag tegenover Lloyd Harris (ATP 31) staat, de Zuid-Afrikaan die wordt gecoacht door Xavier Malisse. Bergs: ‘Het wordt in ieder geval heel plezant. Het is een tornooi dat een belangrijke plaats inneemt in mijn carrière. Toen ik hier vorig jaar speelde stond ik 100 plaatsen langer gerangschikt. Antwerpen was meteen de belangrijkste  click in mijn carrière. Ik ben blij dat ik er opnieuw bij ben. Ik denk niet dat ik me via de kwalificaties had kunnen kwalificeren dus de wildcard komt goed van pas. Wanneer je tegen spelers van dit niveau mag spelen heb je toch nog altijd een beter meetpunt. Dit is anders dan zomaar een trainingspartijtje. Voor mij wordt het een thuiswedstrijd. Wanneer ik in België ben  dan train ik in Wilrijk dus ik hoop dat het thuispubliek me – net zoals vorig jaar –  flink zal steunen.’

Murray was niet aanwezig in het Havenhuis. Hij zat in de Lotto Arena en gaf een digitale persconferentie. Twee jaar geleden won hij het tornooi. ‘Die zege gaf mijn carrière een nieuwe wending. Die overwinning kwam echt onverwacht. Het was één van mijn moeilijkste tornooien ooit want ik moest mijn lichaam opnieuw op niveau brengen.’

Het Britse tennis doet het goed. Cameron Norrie (ATP 26) schreef als eerste Brit vannacht Indian Wells op zijn naam. Hij doet daarmee beter dan Murray want die won nooit in Indian Wells. ‘Cameron werkt heel hard. Hij is een voorbeeld voor heel veel spelers. Het was al zijn zesde finale dit jaar. Dat bewijst dat hij enorme vorderingen maakt. Dat hij nu in de top twintig staat – hij steeg van 26 naar 16 – is verbazingwekkend.’

Kim Clijsters nam Andy Murray als voorbeeld en inspiratiebron om aan haar zoveelste comeback te werken. ‘Het is heel vreemd om dat uit haar mond te horen. Ik herinner me dat ik als jonge knaap naar wedstrijden van haar ging kijken tijdens de US Open. Zij is vier jaar ouder dan ik. Ik was zeventien en stond helemaal in bewondering voor haar. Ik zag haar trouwens onlangs nog aan het werk op de oefenvelden van Indian Wells waar ze enkele fantastische ballen sloeg. Haar fysiek sterke spel was vroeger één van haar sterkste punten. Daar moet ze nu aan werken. Hoe meer wedstrijden zij zal spelen en hoe harder ze zal trainen, hoe weerbaarder ze wordt. Ze mag dan nog wel geen wedstrijden hebben gewonnen tijdens haar comeback, ze heeft wel indruk gemaakt.’ Of Murray de overgang tussen Indian Wells en Antwerpen al heeft verwerkt? ‘Ik ben een paar dagen thuis geweest. Door het uurverschil moet je je voorbereiding wel aanpassen maar dat is gelukt. Sinds gisteren ben ik in Antwerpen.’

Vanavond kan je in de Lotto Arena onder meer kijken naar de Fransman Richard Gasquet (ATP-81) tegen Dusan Lajovic (ATP-35) (niet voor 18u30), gevolgd door de Nederlander Botic van de Zandschulp (ATP-66) tegen Alexei Popyrin (ATP-71).

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten