• 15/10/2024

Zitbanken voor Millenniumbomen in Antwerpen – stoepgesprekken in Merksem

ANTWERPEN – Naar aanleiding van het nieuwe millennium werd eind vorige eeuw een project uitgewerkt door de Vereniging voor Openbaar Groen in samenwerking met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing en de Afdeling Bos & Groen van de Vlaamse Gemeenschap met als doel om in elke Vlaamse gemeente minstens één Millenniumboom te planten. In het district Antwerpen werden verschillende bomen aangeplant. Deze bomen krijgen nu nieuwe zitbanken met een decoratief gedenkplaatje.

Districtsschepen voor groenvoorzieningen en parken Tom Van den Borne (Groen): ‘Bij mijlpalen in de geschiedenis of belangrijke gebeurtenissen worden er vaak bomen aangeplant om een herinnering te creëren. Op het einde van elke Wereldoorlog werden er bijvoorbeeld ‘Bevrijdingsbomen’ aangeplant. De Millenniumbomen zijn boomsoorten met een lange levensduur die kunnen uitgroeien tot een monumentale boom die mogelijk ook het volgende millennium nog steeds te bewonderen is. Een krachtig, groen signaal dat we nu weer onder de aandacht brengen en met veel plezier opwaarderen.’

De Millenniumbomen zijn boomsoorten die oud en groot kunnen worden. In de toekomst zullen deze bomen dus een schaduwrijk plekje voorzien in het district. De geplaatste banken zijn na twintig jaar versleten of verdwenen. Het district heeft bijgevolg beslist om de banken nu te vervangen. Elke bank krijgt ook een gedenkplaatje met daarop de naam van de boomsoort en de boodschap dat de boom werd aangeplant in het jaar 2000.

Hier vind je de Millenniumbomen: Columbiastraat 8, 2030 Antwerpen – een Tilia Platyphyllos (zomerlinde); Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen – een Quercus Robur ‘Fastigiata koster’ (zuileik); ter hoogte van Noordschippersdok 35 – een Quercus Palustris (moeraseik), Grote Markt 13, 2000 Antwerpen – ilia Cordata (winterlinde); in het stadspark – Ginkgo Biloba (zie foto) en ter hoogte van het Frederik Van Eedenplein – Ginkgo Biloba (Japanse notenboom) en aan de Scheldestraat ter hoogte van het regenboogparkje – een Qeurcus Robur (zomer en eik).

Omwille van corona blijft Cultureel Ontmoetingscentrum Merksemdok nog zeker tot einde januari gesloten. De medewerkers en vrijwilligers blijven echter niet bij de pakken zitten en organiseren stoepgesprekken in de wijk Oud-Merksem en delen posters uit. In deze onzekere periode heeft iedereen wel eens nood aan een babbel en wat steun. Daarom gaan de medewerkers en vrijwilligers elke woensdag deur aan deur langs bij de wijkbewoners om te polsen hoe het met hen gaat en te helpen waar nodig en mogelijk.

Leerlingen van het Stedelijk Lyceum Merksem maakten in samenwerking met illustratrice Kelly van Loon, die zelf in de wijk woont, ook een poster met een kunstzinnige tekening en de opschriften ‘komt snor’ en ‘#allemaalsamen’. De poster werd wel 200 keer met de hand gezeefdrukt en in de wijk uitgedeeld zodat bewoners hem voor hun raam kunnen hangen.

Carl Petré, coordinator van het ontmoetingscentrum: ‘We mogen niet vergeten dat we allemaal samen in dezelfde boot zitten. We moeten naar elkaar luisteren en helpen waar we kunnen. We hopen met de stoepgesprekken een luisterend oor te bieden en via de posters een gevoel van verbondenheid te creëren tussen de wijkbewoners.’ (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten