• 18/07/2024

Ziekenhuis Geel wordt eerste regionaal traumacentrum in Vlaanderen

GEEL – Ziekenhuis Geel is in Vlaanderen als eerste officieel erkend als regionaal traumacentrum. Dat betekent dat het ziekenhuis voldoet aan strenge internationale standaarden om zwaargewonde slachtoffers na een ongeval op te vangen en te verzorgen. Door deze erkenning wordt het ziekenhuis opgenomen in het internationaal netwerk van traumacentra en maakt het deel uit van het Antwerp Trauma Network (ATN) met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) als supraregionaal traumacentrum.

 Het multidisciplinaire traumacentrum zorgt voor de opvang, behandeling, ondersteuning en revalidatie van patiënten na een ernstig ongeval. Er zijn drie soorten traumacentra: supraregionaal, regionaal en lokaal. Na een audit heeft de Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie Ziekenhuis Geel een certificering op regionaal niveau toegekend. Het UZA is en supraregionaal traumacentrum en AZ Voorkempen in Malle is een lokaal traumacentrum. In gans België is er naast Geel een regionaal traumacentra erkend in Brussel.

Vorig jaar behandelde de spoeddienst van Ziekenhuis Geel 90 traumapatiënten, in 2021 waren het er 66. De erkenning zorgt ervoor dat traumapatiënten in en rond Geel nu sneller de juiste verzorging kunnen krijgen. Dr. Gerry Van der Mieren, diensthoofd spoedgevallen: ‘Bij een ernstig ongeval proberen de MUG-diensten een zwaargewond slachtoffer binnen de 45 minuten naar een traumacentrum te brengen. Maar vanuit onze regio is het niet altijd mogelijk om binnen die tijdspanne een supraregionaal traumacentrum te bereiken. Er was dus hoge nood aan lokale expertise die wij nu kunnen invullen. Daar zijn we trots op.’

 Slachtoffers krijgen op deze manier in Geel dezelfde zorg als in supraregionale traumacentra. En wanneer een bepaalde patiënt dan toch nog moet verwezen worden naar een ander centrum, omdat bepaalde voorzieningen niet aanwezig zijn in Geel, dan kan Ziekenhuis Geel garanderen dat de nodige voorbereidende zorg werd geboden volgens dezelfde standaarden als in het gespecialiseerd universitair moedercentrum. CEO Jan Flament: ‘In de Kempen zijn er verschillende verstedelijkte gebieden met daarnaast een uitzonderlijk ontwikkelde industrie – en Sevesobedrijven – rond de E313 waardoor de ontwikkeling en opbouw van een traumacentrum voor ons een belangrijke maatschappelijke opdracht was.’

 Om de erkenning te behalen, evalueerde de DGU het volledige traject dat een traumapatiënt aflegt na aankomst op de spoeddienst van Ziekenhuis Geel. De kwaliteit van dit traject wordt beoordeeld volgens bepaalde Europese standaarden. Zo moeten traumaslachtoffers bijvoorbeeld opgevangen worden door een team van medische specialisten die elk hun eigen taak hebben. Wie voor wat bevoegd is, wordt visueel duidelijk door een bijhorend hesje. De teamleider bewaakt het overzicht en coördineert alles.

Verder moet de opvang van het slachtoffer op een georganiseerde en vlotte manier verlopen: voor de eerste opvang komt hij of zij terecht in de ‘shock room’, daarna volgt een onderzoek via medische beeldvorming. Indien nodig volgt dan een operatie en eventueel opvang op intensieve zorgen en later nog revalidatie.

Met deze erkenning wordt Ziekenhuis Geel, naast AZ Voorkempen in Malle, een deel van het Antwerp Trauma Network, waarbij het UZA het supraregionaal traumacentrum is. De meeste traumapatiënten kunnen regionaal behandeld worden, maar soms is een doorverwijzing nodig naar een supraregionaal traumacentrum. Bijvoorbeeld bij zeer specifieke of complexe zorg, verdere behandeling na initiële stabilisatie van de patiënt of wanneer het UZA supraregionaal traumacentrum sneller bereikbaar is. (EM / Foto Ziekenhuis Geel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten