• 17/06/2024

Ziekenhuis Geel voorziet voorzichtige heropstart van activiteiten

GEEL – Vorige week moest het ziekenhuis in Geel geplande opnames uitstellen omdat er een te grote uitval was bij het personeel. Hierop werden op één dag tijd 900 personeelsleden en patiënten getest.

Na de eerste testronde bleek slechts 0,6 procent van het personeel positief te testen terwijl ook bij patiënten het aantal nieuwe besmettingen slechts twee personen was. In een tweede testronde is er nu opnieuw een zeer lage besmettingsgraad van net geen 0,3 procent. Dit kan gaan om nieuwe besmettingen die samenhangen met de besmettingshaarden in de regio, maar ook om personen die al besmet waren een week geleden en de incubatieperiode ervoor zorgde dat het resultaat nog geen besmetting aangaf. Dr. Jos Opheide, hoofdarts Ziekenhuis Geel (zie foto): ‘Dit onderstreept nogmaals het belang van het opvolgen van alle maatregelen, zowel binnen als buiten het ziekenhuis want het risico zit hem toch vooral in de contacten die we hebben in de maatschappij.’

Het ziekenhuis voorziet in de loop van volgende week een voorzichtige heropstart van activiteiten die eerder beperkt waren. Dit betekent dat stapsgewijs opnames opnieuw kunnen gebeuren en ook noodzakelijke ingrepen, ook die waarvoor geen opname vereist is, kunnen doorgaan. Begin januari kan het ziekenhuis stapsgewijs de normale activiteiten laten doorgaan afhankelijk van het terugkerend ziekenhuispersoneel dat in quarantaine verbleef (en het einde van de verlofperiode). Spoed, intensieve, covid-diensten, midcare stroke, neonatale, raadplegingsactiviteit, technische onderzoeken (radiologie, nucleaire…) en de revalidatie-activiteiten (zonder opname) zijn altijd blijven doorgaan.

Om maximaal veilig te kunnen werken, voorziet Ziekenhuis Geel in de toekomst bijkomende maatregelen. Een team van experten van het UZA en Ziekenhuis Geel hebben samen de tijd genomen om iedere covid-procedure te bekijken en de nodige verbeteradviezen te formuleren. Het meest opvallende daarbij is het gebruik van gelaatsschermen (in combinatie met een chirurgisch masker) voor alle zorgmedewerkers. De federale overheid liet weten dat op basis van de ervaring in Geel, ze overweegt om zowel de nationale richtlijnen rond persoonlijke beschermingsmiddelen als de teststrategie te herbekijken (waarbij de richtlijn nu pas een hertesting van patiënten voorziet na zeven dagen opname).

CEO Jan Flament: ‘We waren in de eerste golf als Kempen één van de hardst getroffen regio’s van het land. Ook toen waren we één van de eerste ziekenhuizen dat een mondmaskerplicht voor alle medewerkers invoerde. We zijn ervan overtuigd dat we ook nu er weer voor zorgen de een maximale patiënt- en personeelsveiligheid is garandeerd.’

Ziekenhuis Geel houdt eraan iedereen te bedanken die meehielp bij het beheersen van deze crisis: alle medewerkers en artsen van het ziekenhuis, de Federale en Vlaamse gezondheidsinspecteur, de stad Geel, de scholengroep KOGEKA, alle ziekenhuizen die patiënten overnamen (of beschikbaar waren daartoe) in het bijzonder het AZ Turnhout, het H. Hartziekenhuis Mol en het AZ Herentals waarmee Ziekenhuis Geel samen het ZiekenhuisNetwerk Kempen vormt alsook het team onder leiding van professor Guy Hans van het UZ Antwerpen dat ‘uitzonderlijk werk heeft verricht’ in het testen van het personeel en het adviseren van het ziekenhuis. Walter Claessens, directeur Zorg: ‘Zonder deze mensen en organisaties hadden we de crisis niet zo efficiënt en volledig onder controle gekregen. Het toont aan dat samenwerking in de zorg de enige manier is om vooruit te gaan.’ (EM / Foto FB)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten