• 24/07/2024

Zeventien Groeistraten in Borgerhout, Halloween Survival Run in Merksem

BORGERHOUT – Afgelopen zaterdag was het weer Groeidag in Borgerhout. Relatief nieuw zijn de Groeistraten waarmee buren samen hun straat aanpakken en ontharden. Aan deze editie namen zeventien Borgerhoutse straten deel, een record.

Mariam El Osri (Groen), districtsschepen voor wijkwerking: ‘Ons district zet in op aangename buurten met meer groen en water. Daarom organiseren wij steeds in april en oktober de Groeidagen. Dat doen we samen met Klimplant vzw. Op deze dagen kunnen bewoners zelf een geveltuintje aanleggen, samen hun straat vergroenen of alles eens grondig poetsen.’ Bij een Groeistraat slaan straatbewoners de handen in elkaar om zoveel mogelijk geveltuinen aan te leggen, buurtbomen te adopteren, groenslingers en klimhulpen aan te vragen en regentonnen te installeren. Het district staat hen bij met teelaarde, plantjes en helpers.

El Osri: ‘Niet alleen zorgen bewoners voor aangename en groene straten, ook vinden ze verbinding met elkaar. Zo kunnen bewoners ook na hun inspanningen een straatfeest organiseren met ondersteuning van het district. We lieten vlaggenlijnen maken zodat buren kunnen aankondigen dat ze een Straatfeest, een Speelstraat of een Groeistraat organiseren. Ook deelden we ecologische plantprikkers uit voor het buurtgroen. Zo weten andere bewoners dat buren de zorg op hen nemen voor een plantvak of buurtboom.’ Sinds 2019 ondersteunt district Borgerhout via ‘Borgerbouwers’ inwoners met kleinschalige straatacties die zorgen voor meer groen, minder verharding en betere opvang van regenwater in Borgerhoutse straten. Als inwoner kan je dus ook doorheen het jaar en niet alleen op een Groeidag een actie aanvragen. Info via www.borgerhout.be/borgerbouwers.

Op zaterdag 29 oktober organiseert district Merksem in het fort van Merksem de Halloween Survival Run. Het fort wordt dan omgetoverd tot een griezelig hindernissenparcours voor jong en oud.

Tijdens de Halloween Survival Run staan deelnemers oog in oog met allerlei griezels en moeten ze vijftien hindernissen (waaronder een opblaasbare stormbaan van twintig meter lang) overwinnen om aan de finish te geraken. Om 13 uur start de competitieve loop van zes kilometer, waar de deelnemers strijden om een plaats op het podium en ze een prijs kunnen winnen. Tussen 14.30 uur en 16 uur is er de recreatieve loop, waarbij de deelnemers zelf kiezen hoeveel rondjes van drie kilometer ze lopen.

Ook naast het parcours valt er heel wat te beleven met als thema Halloween. In de Bibmobiel worden er spannende verhalen verteld. Er is een photobooth met attributen om jezelf te vereeuwigen. Professionele grimeurs zetten valse wonden en tattoos, maken van je kapsel iets geks of schminken je als een vampier. En wie een hapje en een drankje wenst, kan bij de verenigingen in het fort terecht. Het district moedigt iedereen aan om verkleed te komen als heks, spook, vampier,… om te zorgen voor een echte Halloweensfeer. Tijdens het evenement wordt er een prijs uitgereikt voor de best verklede deelnemer. Info en inschrijven via www.merksem.be/halloween. Ook wie op de dag zelf nog beslist om mee te doen, is welkom. Deelnemen is gratis en alle deelnemers krijgen een tas pompoensoep. (EM / Foto Wim Haldermann)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten