• 19/05/2024

Zeven zwembaden uit onze provincie ontvangen vijf miljoen om energiezuiger te worden

LIER – Ben Weyts (N-VA), Vlaams  Minister van Sport, investeert bijna ongeveer vijf miljoen euro om zeven zwembaden in onze provincie energiezuinig te maken.

Voor heel Vlaanderen gaat het om achttien miljoen. Dat is fors meer dan de dikke tien miljoen euro die aanvankelijk voorzien was voor dit initiatief.

Het gaat dan ook om een belangrijke investering, want dankzij deze ingrepen  kunnen uitbaters de oplopende energiefacturen het hoofd bieden en wordt voorkomen dat zwembaden de deuren moeten sluiten.

Weyts: ‘We investeren fors in nieuwe zwembaden, maar ook in het energiezuiniger maken van bestaande baden. Zo verlagen we de facturen van de uitbaters en houden we de exploitatie betaalbaar.’

Ook in de provincie Antwerpen is een grote behoefte aan zwemwater en zwembaden. Kinderen leren er zwemmen, sportievelingen trekken er hun baantjes en ouderen en personen met een handicap kunnen  er pijnvrij sporten.

Het uitbaten van een zwembad gaat echter gepaard met een hoge energiekost. Door de hoog oplopende energiefacturen kunnen uitbaters in de problemen komen, waardoor men soms de deuren moet sluiten.

Om werk te maken van méér zwemwater investeert Vlaanderen daarom niet alleen in gloednieuwe zwembaden, maar ook in het energiezuinig maken van bestaande baden.

Vlaanderen dekt telkens 60 procent van de investeringskost voor energiebesparende maatregelen zoals isoleren, nieuwe ramen of de installatie van zonneboilers.

Weyts heeft extra middelen vrijgemaakt om in te kunnen spelen op alle noden. Zo kunnen meer zwembaduitbaters fors en structureel besparen op hun energiefacturen. Zwembaden blijven zo betaalbaar en open. 

De extra investering in zwembaden maakt deel uit van een grotere investeringsgolf. Bij het begin van deze regeerperiode ging er elk jaar ongeveer 12,5 miljoen euro naar sportinfrastructuur.

Nu zitten we aan jaarlijks  40 miljoen euro. Weyts: ‘We willen nog meer Vlamingen in beweging zetten en laten sporten – en daar heb je natuurlijk sportinfrastructuur voor nodig. Investeringen in zwembaden doen we voor alle zwemmers: van zwemclubs, via particuliere bezoekers tot schoolkinderen die nog leren zwemmen.’

Dit zijn de bedragen die voorzien zijn voor de Antwerpse zwembaden:

Lier 3 673 205,39 euro

Geel 330 000 euro

Turnhout (Optisport) 286 658,40 euro

Kalmthout 270 960 euro

Hoboken 205 407 euro

Beerse 165 987,80 euro

Merksem 97 518,60 euro. (EM / Foto Stad Geel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten