• 21/06/2024

Zeven weken lang kan je toverhazelaars bewonderen tijdens de Hamalisfeesten

KALMTHOUT – De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van Arboretum Kalmthout. In de tuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa.

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken het arboretum om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum. Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 hectare groendomein. Elke toverhazelaar draagt een naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden opgesteld. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 190 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn.

Bezoekers kunnen de Hamamelisfeesten op één van deze manieren beleven:

*Door het volgen van een wandelroute langs de mooiste toverhazelaars via een routeplan.

*Door daarbovenop de gratis audiotour via https://erfgoedapp.be/tour/738  op hun smartphone te downloaden en bij het wandelen verhalen te beluisteren over de toverhazelaars van Arboretum Kalmthout.

*Door aan te sluiten bij een rondleiding om 14 uur. Terwijl er vorige edities enkel wandelingen op zondag waren, staan gidsen tot zondag 27 februari élke dag van de week én het weekend om 14 uur voor de bezoekers klaar. Ze vertellen boeiende verhalen en anekdotes over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de Hamamelis-collectie, die onlosmakelijk verbonden is met het kwekerijverleden van het domein en de passie van de grondleggers van het arboretum, Robert en Jelena De Belder. Gewone bezoekers betalen drie euro om deel te nemen aan deze namiddagrondleiding, jaarkaarthouders en museumpashouders betalen twee euro. Reserveren kan door te betalen aan de kassa of via https://webshop.arboretumkalmthout.be/Exhibitions/Overview . De plaatsen zijn beperkt.

*Door een privérondleiding te boeken op een moment naar keuze voor maximum 25 personen. Er is keuze uit verschillende themawandelingen (je vindt ze op https://www.arboretumkalmthout.be/bezoek/rondleidingen.html), waaronder toverhazelaars en winterbloeiende planten.

Wie een bloeiende toverhazelaar in de tuin of op het terras heeft, kan tot zondag 30 januari meedingen naar de titel ‘Miss Hamamelis 2022’. Daarvoor brengen deelnemers het mooist bloeiende takje op hun struik naar Arboretum Kalmthout. Een jury beoordeelt de inzendingen in vijf categorieën, en ook bezoekers kunnen een stem uitbrengen in de publieksjury. Voor elke inzender van een winnend takje is er een passende prijs. Takjes kan je inleveren aan de balie op vrijdag 28 en zaterdag 29 januari tijdens de openingsuren of op zondag 30 januari tot 10.30 uur. De prijsuitreiking volgt op zondag 30 januari om 15 uur. Meer info: https://www.arboretumkalmthout.be/kalender.masterdetail.html/p_detail_url/nl/dvt/arboretum/kalender/miss-hamamelis-2022.period_1.html7. (EM / Foto Arboretum Kalmthout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten