• 27/05/2024

Zeven topfotografen bundelen krachten voor expo in Pjez Unik

ANTWERPEN – BLACK AND WHITE, With a touch of colour. Waar ze die titel vandaan hebben gehaald, is me echt een raadsel. Want vanaf de eerste seconde word je overspoeld door een waar kleurenspektakel. De disco alpaca’s van Veerle Hofkens (Edegem), vibreren letterlijk van het pigment. Ze staan symbool voor liefde, zorgzaamheid en doorzettingsvermogen. Daarmee verwijst ze ook naar het goede doel dat deze kunstenaars steunen.

Kristel Nijskens (Boom) kun je daar gerust een tegenbeeld van noemen. Met haar uiterst gereduceerde vormentaal en minimalistisch contrast, vat ze onder andere de geest van een gesprek samen. Ward Vleminckx (Kieldrecht) gunt ons dan weer een blik in zijn gestructureerde wereldbeeld, wat je niet meteen zou vermoeden als je deze flamboyante persoonlijkheid in levenden lijve ontmoet.

Initiatiefneemster, Marleen Verbruggen (Melsele), neemt een schijnbaar ingetogen en sober onderwerp in de kijker. Maar zoals vaak bedriegt de schijn, want de kleuren liggen klaar in de coulissen, om het gehele beeld uit zijn voegen te laten barsten.

Hilde Collier (Mechelen) vervult met plezier de rol van kwajongen en combineert het fragiele met het sensuele. Dat overgiet ze, op een prettig gestoorde manier, met een familieverpakking punk. ‘My eyes are like shutters, my mind is a gun’. Als je zo’n quote cadeau krijgt, kun je niets anders dan daar een titel van maken.

Toen ik de naam Antonella Buonsenso (Antwerpen) las, kreeg ik meteen zin in koffie. Misschien kan dat nog van pas komen om haar bijzondere parcours tot de fotografie te bespreken. In haar werk ‘Fertilità’, borrelen de luchtbellen naar de oppervlakte. Een perfecte weerspiegeling van haar liefde voor de fotografie, die zich geen blijf weet van energie en vreugde.

Kurt Van Tendeloo (Zandhoven), de enige Schilder van het gezelschap, evoceert een Japanse sfeer met Klimt in het achterhoofd. En Lennart Knab (Antwerpen) profileert zich terecht als professioneel modefotograaf. In dat opzicht is hij misschien wel de vreemde eend in de bijt. Maar met zoveel kunstenaars bijeen is het woord ‘normaal’ dan ook niet van toepassing.

Gallerijhouder Jurgen van Steen stelde de ruimte gratis ter beschikking en de opbrengst gaat integraal naar Armentekort VZW. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door de BNI foundation.

De tentoonstelling loopt van zaterdag 14 tot en met 29 oktober in galerie PJEZ UNIK, Kloosterstraat 53, 2000 Antwerpen.

Bart BOUSSEMAERE

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten