• 23/05/2024

Zeven nieuwe fietsroutes brengen je naar alle uithoeken van onze provincie

MORTSEL – Sportief nazomeren? Dat doe je met ‘Op de fiets’, een samenwerking tussen de provincie Antwerpen en de regionale zenders ATV en RTV.

Zeven nieuwe toproutes langs het fietsknooppuntennetwerk live op de buis.  Mooi om te bekijken én te verkennen. Van een combinatie fiets-waterbus in Antwerpen tot een drempelvrije trip door de Kempen. En met ‘Van Het Anker naar den Duvel’ als onweerstaanbare opener.  ‘Op de fiets’ brengt zeven routes van start- tot eindpunt op de buis. Je zit als het ware mee in het zadel en ziet het landschap en de stemmige hoekjes voorbijglijden. Dronebeelden, een voice-over met interessante weetjes en sfeerfoto’s van de belangrijkste bezienswaardigheden maken er een aangename kijkervaring van. De routes zelf verkennen is uiteraard nóg fijner. Zeker als je alle toeristische aanraders in het programma meepikt. Zoals plekken om je picknickdekentje te spreiden, uit te blazen op een terrasje of een foto te maken waarmee je gegarandeerd scoort op Instagram.

De najaarsreeks start veelbelovend met ‘Van Het Anker naar den Duvel’. Naast twee wereldtoppers van bij ons – de brouwerijen Het Anker en Duvel-Moortgat – serveert de route heel wat waterrijke natuur in Scheldeland. Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor toerisme, recreatie- en groendomeinen: ‘Ook de andere routes zitten vol beleving. Het knooppuntennetwerk blijft een onuitputtelijke inspiratiebron voor fietstrips van één dag of langer. Zo maken we in Antwerpen de combinatie met de populaire waterbus. Of verklappen we bij de lus ‘Fietsen over de Slapende Reus’ graag enkele toffe logeeradresjes. Trouw aan ons engagement voor een drempelvrij toerisme selecteerden we voor het eerst ook een toegankelijke fietslus in de vallei van de Kleine Nete. De routes van ‘Op de fiets’ scoorden in het voorjaar sterk op sociale media. De aanraders van deze nieuwe reeks ongetwijfeld ook.’

Elke week staat een nieuwe route in de kijker, met telkens vijf reportages van maandag tot en met vrijdag (meerdere uitzendingen overdag). Week van 6 september: ‘Van Het Anker naar den Duvel’ (Mechelen, Willebroek en Puurs-Sint-Amands), week van 13 september: ‘Fietsen over de Slapende Reus’ (Kasterlee, Geel en Retie), week van 20 september: ‘Met de waterbus naar Linkeroever’ (Antwerpen, Zwijndrecht en Beveren), week van 27 september: ‘Grenzeloos genieten’ (Hoogstraten, Merksplas en Baarle), week van 4 oktober: ‘Langs Kempense heide’ (Brasschaat, Kalmthout en Wuustwezel), week van 11 oktober: ‘Drempelvrij in de vallei van de Kleine Nete’ (Zandhoven, Vorselaar, Grobbendonk en Herentals), week van 18 oktober: ‘‘Tussen Dijle en Nete’ (Mechelen, Bonheiden, Sint-Katelijne-Waver en Duffel). Meer details, kaartjes, gpx-coördinaten en een link naar video’s van alle fietsroutes op www.provincieantwerpen.be/opdefiets. Ook de routes van 2020 en het voorjaar 2021 blijven downloadbaar.

Toerisme Provincie Antwerpen analyseerde de fietszomer met behulp van digitale tellers, verspreid over het fietsknooppuntennetwerk in de provincie. Samen registreerden ze de voorbije maanden twaalf procent minder fietsers dan in de zomer van 2020. De Haes: ‘Uiteraard is het wisselvallige weer de oorzaak. Tijdens zonnige periodes – tussen 17 en 23 juli en 11 en 15 augustus – zie je de cijfers pieken. Topdag was 18 juli. Na de waterellende snakten velen naar een ontspannend fietstochtje in de zon. De acht tellers registreerden die dag samen 20 000 fietsers. (EM / Foto David Samyn)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten