• 15/07/2024

Zeven gemeenten IVLW Midden organiseren tentoonstelling rond ‘Wonen in de tijd’

RANST – De gemeenten van IVLW (Interlokale Verenigingen voor het Lokaal Woonbeleid) Midden organiseren samen met IGEAN een sensibiliserende actie voor de burgers in de vorm van een rondreizende tentoonstelling.

Ze willen burgers laten nadenken over de verschillende woonuitdagingen en mogelijke oplossingen.

Hoe gaan we ‘wonen in de tijd?’ Moeten we onze manier van wonen en de plaats waar we wonen beter afstemmen op onze noden in verschillende levensfasen?

Hoe en waar kunnen we kwaliteitsvol zelfstandig wonen als we ouder worden? Vanmiddag werd de aftrap gegeven van het project in het gemeentehuis van Ranst.

Zeven gemeenten (Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel) werken al een aantal jaar samen aan hun woonbeleid. Zij doen dit onder coördinatie van IGEAN en met financiering van de Vlaamse overheid.

In 2022 hebben de gemeenten hun samenwerking uitgebreid met een gezamenlijk Gewoontebrekertraject onder begeleiding van de provincie Antwerpen.

In zo’n traject gaan de gemeenten op zoek naar oude, vastgeroeste woongewoonten die niet erg toekomstbestendig zijn. Daarmee gaan ze dan aan de slag.

Veel mensen wonen verspreid buiten de kernen van de gemeenten. Ook de oudere bevolking woont heel verspreid, vaak in oudere woningen.

Deze woningen zijn dikwijls te groot geworden, voldoen niet meer aan de huidige normen en liggen ver af van winkels en andere voorzieningen.

Tegelijk vinden jongeren en gezinnen soms moeilijk een geschikte en betaalbare woning in de regio.

Dit stelt zowel de inwoners als de lokale besturen voor grote uitdagingen. Niet alleen op het vlak van wonen, maar ook voor hoe wij ons verplaatsen binnen onze gemeente en hoe we onze zorg voor elkaar organiseren.

Hiervoor werd de hulp van heel wat experten ingeschakeld: Vlaams Bouwmeester Erik Wieërs, professor Pascal De Decker en studiebureau Atelier Romain.

Vanaf september tot januari 2024 reist er een tentoonstelling rond in de zeven betrokken gemeenten.

Ze gaan op zoek naar woonvormen die bij de inwoner past, in elke tijd. Deze tentoonstelling kan je gratis bezoeken tijdens de openingsuren van elke locatie.

Dit is de volledige planning: tot donderdag 21 september Ranst Gemeentehuis, van maandag 25 september tot donderdag 12 oktober Zandhoven Gemeentehuis, van maandag 16 oktober tot donderdag 2 november Zoersel Administratief Centrum, van maandag 6 tot donderdag 23 november Schilde Dienstencentrum Werf 44, van zondag 27 november tot donderdag 4 december Wijnegem ’t Gasthuis, van maandag 18 december tot donderdag 4 januari 2024 Wommelgem Bibliotheek en van maandag 8 tot donderdag 25 januari 2024 Malle De Notelaar. (EM / Afbeelding IGEAN)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten