• 20/06/2024

Zeven districten stellen 50 daken open tijdens hoogste festival van Antwerpen

WILRIJK – Op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 september organiseert de stad Antwerpen de derde editie van het dakenfestival DAKkan. Antwerpenaars kunnen dat weekend meer dan 50 daken ontdekken, waarvan een heel aantal nieuwe. Op vrijdag is er een gratis openingsfeest op de Kievitbrug, op zaterdag en zondag is er een uitgebreid cultureel programma in de hoogte, en zijn er inspirerende dakbezoeken.

Het ‘hoogste festival van ’t stad’ is het resultaat van een samenwerking tussen districten, musea, schouwburgen, het EcoHuis, sportcomplexen, scholen, hogescholen en universiteiten, private woningen, sociale woninggebouwen, bibliotheken, horeca en nog veel meer. Het dakenfestival DAKkan gaat op vrijdag van start met een kennisdag over klimaatrobuuste daken voor professionals: landschapsarchitecten, groendakontwerpers, aannemers en andere specialisten ontmoeten elkaar, bezoeken Antwerpse voorbeelden en wisselen internationale kennis uit over de inzet van groene daken om het stedelijke klimaat te verbeteren.

Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor leefmilieu: ‘Het potentieel van grote Antwerpse daken is gekend. Om eigenaars daarvan een duwtje in de rug te geven, ontwikkelden we een Klimaatpremie tot een bedrag van wel 30 000 euro voor een ambitieus groendak. Tijdens het DAKkan festival kunnen de inspirerende realisaties bezocht worden.’

Op meer dan 50 daken kunnen bezoekers genieten van een waaier van cultuur en boeiende panorama’s. Het programma biedt een mix van betalende en gratis activiteiten, voor jong en oud. Een greep uit het aanbod: rollerdisco op de Park&Ride Luchtbal, een beeldend kunstenfestival op het PAKT, dansvoorstellingen in Berchem en de Blikfabriek, Filip Jordens die Jacques Brel zingt op het dak van hotel Hilton, yoga en aerobicsessies (in Jane Fonda tenue) op het gloednieuwe ZNA gebouw, kidskamperen op het dak van de Hiberniaschool, een Beatles concert op het dak van Nova, rondleidingen op de balkons van het Stadhuis, theater op één van de Kielparktorens, een lezing door journalist Kenneth Dée op het dak van DPG media, een beiaardconcert vanuit de kathedraal, klimaatdichters op het dak van het Paleis, een highline parcours tussen de woontorens van Europark Linkeroever, sterrenkijken met Urania op het dak van het Scoutshuis in Borgerhout, en tal van groendakbezoeken bij mensen thuis.

Op vrijdag vindt het openingsfeest om 17 uur plaats op het basketbalplein aan de brug gelegen boven op Plantin Moretuslei in het verlengde van de Van Immerseelstraat. Ampére is gastheer van dit gratis dansfeest. Zaterdag stellen de districten hun daken open: Bib Elsschot en Europark (Linkeroever), Torens Kielpark, Park & Ride Luchtbal, PAKT, Nova Kiel, Campus Middelheim in Antwerpen; basisschool De kRing in Berchem; districtshuis, EcoHuis, Scoutshuis en Trix in Borgerhout, Arena sporthal, Sportoase Groot Schijn en Avant Rivierenhof in Deurne; Kasteel Veltwijck in Ekeren; Blikfabriek in Hoboken (zie foto) en Bib Bist in Wilrijk. Op zondag 20 september wordt de binnenstad autovrij gemaakt tussen 10 en 18 uur en kan je onder meer terecht op volgende locaties: Adic, Antwerp Management School, AP Hogeschool, The Beacon, DPG Media, Hilton, Hiberniaschool, M HKA, MAS, OLV Kathedraal, PAKT, hetpaleis, jeugdherberg Pulcinella, Red Star Line Museum, Stadhuis, het Steen, Thomas More Campus Sint-Andries, hoofdkwartier Tomorrowland, De Waterpoort en ZNA Cadix. Info: www.DAKkan.be. (EM / Foto Matthias DE BOECK)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten