• 03/12/2024

‘Zet geen individuele hulpacties op voor slachtoffers van overstromingen’

LIER – Het Crisiscentrum, Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) en een resem Vlaamse, Brusselse en Waalse burgemeesters vragen met aandrang om niet langer individuele hulpacties op te zetten voor de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië en Limburg.

Wie toch materiële hulp wil bieden – geen meubels en kleren –  kan contact opnemen met één van de gemeentebesturen in de getroffen gebieden. Of misschien organiseert je eigen gemeente wel iets? Vergeet ook daar niet te informeren. Zij weten het best waar er eventueel nood aan is. Slachtoffers plaatsten zelf hun hulpbehoeften op www.rodekruis.be/helpenhelpt. Daar vind je dus rechtstreeks mensen die in nood verkeren.

Voor het overige zijn er enkele goed gecoördineerde initiatieven zoals de facebookgroep ‘Inzamelpunt & hulp voor de ramp in delen van België’. Zij staan rechtstreeks in contact met de slachtoffers en met scholen uit de getroffen gebieden. Verder is er ook het platform www.aidehulp14-7.com. Op beide groepen kan je terecht met persoonlijke hygiëneproducten, luiers, beddengoed, zaklampen,…

Maar in eerste instantie is er vooral nood aan (heel veel) geld en (heel veel) helpende handen. Vooraleer de materiële hulp kan worden aangeboden dient immers het puin te worden geruimd.

De overheidsinstanties besloten om alle hulp te coördineren via het Rode Kruis. Storten kan op BE 70 000 0000025 25. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Via www.rodekruis.be/helpenhelpt kan je je eveneens opgeven als vrijwilliger. Tot nu toe gingen daar al 10 000 mensen op in. De enige vereiste is dat je minstens zestien jaar bent want de taken zijn velerlei: puin ruimen, huizen leeghalen, praatje slaan met de slachtoffers, verzekeringspapieren invullen, water- en voedselbedeling,…

Bedrijven die hun diensten willen aanbieden kunnen hiervoor een mailtje sturen naar relatiebeheer@rodekruis.be. Mensen die onderdak kunnen bieden in de buurt van het rampgebied nemen ook best contact op met één van de gemeentebesturen in de getroffen regio.

Burgemeester Frank Boogaerts (N-VA, zie foto) van Lier verwoordt het zo: ‘Onze stad voelt erg mee met de slachtoffers van de overstromingsramp waarvan verschillende steden en gemeenten het slachtoffer werden. Een ongeziene catastrofe waarbij ons medeleven in de allereerste plaats gaat naar de slachtoffers en hun familie en vrienden. Daarnaast is een nog niet in te schatten schade aangericht door deze natuurramp.’

‘Veel hulp en solidariteit zal nodig zijn om het leed enigszins te verzachten. Vele initiatieven kwamen op gang. Uiteraard zal de Stad Lier haar steentje bijdragen. Binnenkort zal het Schepencollege beslissen op welke manier wij op de meest nuttige manier onze bijdrage zullen leveren. Hoe goed bedoeld ook is het echter niet aangewezen om op eigen initiatief naar het rampgebied te rijden. Beter is om zich aan te sluiten bij gecoördineerde acties zoals die van het Rode Kruis . Verdere berichten volgen zo snel mogelijk.’

Momenteel staat de dodentol op 31. 163 mensen zijn vermist.

Edwin MARIËN

Foto N-VA

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten