• 27/02/2024

Zes ton cocaïne onderschept, DIVA-museum blijft dicht, restauratie Sint-Jacob

ANTWERPEN – De Douane trof, in samenwerking met de Scheepvaartpolitie, gisteren 6 044 kilogram cocaïne aan ter hoogte van de Zwarteweg, kaai 361, in de haven van Antwerpen.

De drugs zaten verstopt in twee 20ft tankcontainers afkomstig uit Suriname en werden in beslag genomen. Men kwam de drugs op het spoor na melding van een verdachte situatie. Er werd niemand opgepakt en de Federale politie Antwerpen zet het onderzoek verder.

Om de energiefactuur onder controle te houden blijft museum DIVA langer gesloten. Men stelt de opening van de vernieuwde collectiepresentatie uit tot vrijdag 24 maart 2023. De pop-up expositie Work in Progress loopt nog tot zondag 27 november. Het DIVA team kijkt nog of het een nieuwe invulling kan geven aan de pop-up gedurende de kerstvakantie.

Nu de westzijde klaar is, starten op maandag 7 november ook de werken aan de oostzijde van de Sint-Jacobskerk. De daken en gevels, glas-in-loodramen, binnenmuren en gewelven worden grondig onder handen genomen. Het einde van de volledige restauratie is voorzien in de loop van 2027.

De prachtige monumentale kerk, die op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela ligt, heeft een zeventiende- en achttiende-eeuws barokinterieur en herbergt de grafkapel van Rubens. De rijke kunstcollectie met waardevolle schilderijen, grafmonumenten en kerkmeubilair maakt van de site bijzonder kunst- en cultuurhistorisch erfgoed. Om deze erfgoedparel terug in alle glorie te laten schitteren, kende de Vlaamse overheid een meerjarige premie van 8 780 000 euro toe. Om de werfzone aan de oostzijde in te richten, sluit het gebouw tussen 7 november en vrijdag 23 december de deuren. De werfzone met torenkraan is voorzien aan het zuidportaal in de Lange Nieuwstraat.

Net zoals bij de westzijde van het gebouw zal de aannemer de daken en gevels van de oostzijde herstellen waar nodig. De glas-in-loodramen krijgen een reiniging en herstelling, en een voorzetbeglazing. Aan de binnenzijde zijn er schilderwerken en herstellingswerken aan de muren en gewelven. Ook het vrijmaken en restaureren van een aantal muurschilderingen is tijdens deze fase opgenomen in de planning. In 2021 won de Rubenskapel de Erfgoed Challenge van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.  Deze organisatie neemt de restauratie van de kunstobjecten in de grafkapel van Rubens op zich.

De werfzone in de kerk wordt afgeschermd met een grote houten wand. Daarop komt een fotoprint van het interieur, zodat het totaalbeeld behouden blijft. Op twee plaatsen in de wand zijn kijkruimtes voorzien, zodat bezoekers de werfactiviteiten kunnen volgen. Bijkomend staan er schermen die de restauratiewerken in beeld brengen. De werfomheining krijgt ook deze keer een creatieve invulling door illustrator Joris Snaet. Op woensdag 26 oktober vindt tussen 18 en 20 uur een infomoment plaats, in de ontmoetingsruimte van de kerk in de Lange Nieuwstraat 73A. Buurtbewoners en geïnteresseerden kunnen er met hun vragen over het project terecht. Bezoekers hebben nog tot 7 november de kans om de kerk in haar totaliteit te bezoeken. De kerk zet daarom tot dan de deuren nog eens extra open met lezingen en een concert. Info: https://www.sintjacobantwerpen.be/nl/nieuws/closing-time-in-sint-jacobskerk-antwerpen. (EM / Foto DIVA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten