• 23/06/2024

Zes scholen uit onze provincie startten het schooljaar in open lucht

ANTWERPEN – MOS – duurzame scholen, straffe scholen – inspireerde zes secundaire scholen uit de provincie Antwerpen om de eerste schooldag buiten te starten.

Buiten leren is een manier om anders les te geven en de omgeving in te zetten als leslokaal. Zes secundaire scholen gingen op de uitnodiging van MOS Provincie Antwerpen in om vandaag de kennismaking in de frisse buitenlucht te organiseren.

MOS Provincie Antwerpen startte in het najaar van 2021 het lerend netwerk ‘Buiten leren in het secundair onderwijs’ in samenwerking met Learning Path.

Enthousiaste medewerkers van Vlaams educatief centrum De Vroente, Bark Today en leerkrachten van zes scholen uit de provincie Antwerpen sloten zich aan: Hiberniaschool (Antwerpen), Sint-Norbertus (Antwerpen), Atheneum MXM (Merksem), SBSO Groenlaar (Reet), Talentenschool (Turnhout) en LAB-onderwijs (Sint-Amands).

Gaandeweg groeide het idee om de eerste lesdag van een nieuw schooljaar buiten af te trappen.

De zes pilootscholen zetten op deze manier de meerwaarde van buiten lesgeven in de kijker. Buiten leren is goed voor onder meer de (psycho-sociale)ontwikkeling, creativiteit, de motivatie, het zelfvertrouwen en het versterkt de verbondenheid (met de natuur) en het groepsgevoel.

Leerkrachten bouwen samen met hun leerlingen vanaf dag één aan een fijne klasgroep en doen dit door te leren in, van en met de natuur.

De zes pilootscholen geloven net als MOS – duurzame scholen, straffe scholen, in de kracht van buiten lesgeven en hopen hun hele schoolteam en ook andere scholen te inspireren en motiveren om hier structureel mee aan de slag te gaan.

De provinciale MOS-begeleiders ondersteunen de scholen en bieden onder meer begeleiding op maat van de school en vormingen voor leerkrachten om stap voor stap de weg naar outdoor education te ontdekken. MOS organiseert ook jaarlijks de actiedag ‘Buitenlesdag’ op de laatste donderdag van april.

Veerle Moons, MOS-begeleider secundair onderwijs: ‘We dagen nog meer schooldirecties en leerkrachten uit om hun vleugels te spreiden en mee buiten te vliegen. De MOS-begeleiders helpen hen graag op weg met begeleiding op maat van de school.’ (EM / Foto MOS Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten