• 18/04/2024

Zes Kempense gemeenten laten bijna 96 000 vierkante meter gazon verruigen

ZOERSEL – In april lanceerden de gemeenten Brecht, Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven en Zoersel de campagne ‘Bye Bye Gazon’. Ze riepen hun inwoners op om hun gras te laten groeien en dus minder te doen in hun tuin. Met succes. Samen lieten ze bijna 96 000 vierkante meter gazon verruigen.

De inwoners én de leerlingen uit de verschillende gemeenten deden massaal mee. Enkele cijfers: meer dan 540 mensen vulden de bijenvriendelijke teller in, er zijn al 95 714 vierkante meter gazon verruigd of vijftien voetbalvelden en al meer dan 9 571 000 bijen en vlinders kregen zo een nieuwe thuis. In Zoersel werd 24 412 vierkante meter gazon verruigd. Goed voor vier voetbalvelden en een nieuwe thuis voor 2 440 000 bijen en vlinders. Meer dan 130 inwoners vulden de bijenvriendelijke teller in.

Wie nog graag aansluit, kan dat. Kies een mooi stukje tuin. Maai dat stukje slechts tweemaal per jaar. Vul het aantal vierkante meters verruigde gazon in op de bijenvriendelijke teller (www.byebyegazon.be/voorkempen). Vraag een gratis bermbord aan.

Marc De Cordt (Groen), schepen voor klimaat: ‘We sporen alle inwoners aan om hun gazon – of delen ervan – maar twee keer per jaar af te rijden. Langer gras is beter bestand tegen de droogte. Hoe langer het gras, hoe langer de wortels worden. De kans op een ‘rosse’ grasmat is kleiner.’

Elke gemeente mocht een aantal cadeaupakketten verloten aan deelnemers van de campagne. In Zoersel werden tien winnaars geloot die in de bloemetjes (en de bijtjes) werden gezet. Ze ontvingen elk een cadeaupakket met honing van een lokale imker én een bijenhotel.

Danny Van de Velde (N-VA), schepen voor openbaar groen: ‘We hopen dat we deze campagne kunnen blijven verderzetten de komende jaren. Vorig jaar was Zoersel de enige deelnemer in de Kempen. Dit jaar waren we al met zes deelnemende gemeenten. Bij deze een warme oproep aan andere gemeenten om volgend jaar ook mee te doen. Want minder strak gemaaid gazon zorgt voor meer bijen en andere bestuivende insecten én beschermt de bodem tegen uitdrogen. Zo geraken de bijenhotels de komende jaren snel volgeboekt.’

Foto’s Ronny MULLENS

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten