Zes genomineerden voor provinciale Erfgoedprijs komen uit heel de provincie

ANTWERPEN – Zes genomineerden dingen mee naar de provinciale Erfgoedprijs 2020. Uit elf kandidaturen selecteerde een vakjury een shortlist. De overgebleven kandidaten komen uit heel de provincie: uit Antwerpen, Geel-Meerhout, Ranst, Hoevenen/Ekeren en Brasschaat.
In 2020 vond de derde editie plaats van de provinciale Erfgoedprijs. Hiermee ondersteunt de provincie het lokale erfgoedveld en wil het initiatieven rond Onroerend Erfgoed in de kijker zetten. Elf organisaties stuurden een dossier in. Zowel professionele actoren, kerkfabrieken en vrijwilligersverenigingen waagden hun kans. Eind dit jaar wordt het podium bekend gemaakt. De hoofdwinnaar krijgt 10 000 euro, de nummers twee en drie 5 000 euro.
Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), bevoegd voor Erfgoed: ‘Tijdens deze derde editie van de vernieuwde Erfgoedprijs zoeken we naar een waardige opvolger van het Mariadomein in Brasschaat-Rustoord en het Collectief MOOS. De geselecteerde projecten zijn veelbelovend, maar ook boeiend, omdat de kandidaten uit verschillende erfgoeddisciplines komen zoals landschap, monumentenzorg, archeologie, … en er een uitgebreide waaier aan bod komt van hoe je erfgoed op een boeiende wijze voor het publiek kan ontsluiten.’
We geven hierbij de lijst van genomineerden en stippen kort aan wat de jury waardeerde:
* Antwerpen, Vrienden van het Brouwershuis vzw: herdenkingsjaar Gilbert van Schoonbeke 2019. De jury waardeert de grote diversiteit, het groot en divers publieksbereik én de uitgewerkte samenwerking, zelfs in internationaal perspectief. Net zoals Van Schoonbeke zelf had het project een impact op de stad.
* Geel-Meerhout, lokale afdeling Natuurpunt: herbestemming & activering watermolen Meerhout als bezoekerscentrum. Een veelzijdig project dat verschillende aspecten van erfgoed aan bod laat komen, in een symbiose met natuuraspecten. Het heeft een sterke educatieve factor, in een breder verhaal over molens. Het draagvlak en de maatschappelijke inbedding wordt geapprecieerd: lokaal vakmanschap en een grote inzet van vrijwilligers.
* Ranst, IOED Erfgoed Voorkempen: ‘Bunker zoekt’ … hedendaags kunstenproject in leegstaande bunkers. Een knap project met een sterk concept: niet evident, militair erfgoed wordt op een originele en laagdrempelige manier ontsloten voor een divers publiek.
* Antwerpen, Kerkfabriek H. Paulus: een verhaal over ‘liefde, geloof en schoonheid’: project rond negentiende eeuwse neogotische kruisweg. Het onthult een fascinerend en internationaal erfgoedverhaal, dat op bijzondere manier twee religies met elkaar in dialoog brengt, een unieke zoektocht na degelijk onderzoek en verzorgd gepresenteerd.
*Hoevenen, Koninklijke Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder vzw: de kerk van Berendrecht . Knap aan dit project is dat de lokale gemeenschap sterk wordt betrokken en bereid is gevonden letterlijk de handen uit de mouwen te steken. Voor een moeilijke problematiek (het herbestemmen van religieus erfgoed) werd een veilige oplossing gevonden met de museale presentatie. Het project heeft een grote bovenlokale symboolwaarde: de verdwenen polderdorpen blijven zo in het collectieve geheugen.
* Brasschaat, Jan Frans Simons vzw: project rond grafmonument van kunstschilder Jan Frans Simons. Een onroerend erfgoedelement wordt in dit project verbonden met de artistieke erfenis van kunstenaar Jan Frans Simons. Het grafmonument krijgt een betekenisvolle plek in het verhaal van de kunstenaar en de lokale erfgoedgemeenschap. (EM / Afbeelding Provincie Antwerpen)