Zes erfgoedprojecten uit Antwerpen, Wilrijk, Duffel en Turnhout krijgen subsidies
ANTWERPEN – Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, zet het licht op groen voor zes erfgoedprojecten uit de provincie Antwerpen.
Diependaele: ‘Wie grote restauratiewerken of investeringen plant aan of in beschermd onroerend erfgoed kan voortaan deelnemen aan één van de thematische oproepen om een erfgoedpremie aan te vragen. Na de erfgoedprojecten uit de relance-oproepen kunnen nu de eerste eigenaars uit de reguliere oproepen effectief starten met de werken.’
‘27 dossiers doorliepen succesvol de procedure. Voor de provincie Antwerpen gaat het om zes projecten. Het is zonneklaar dat deze bijsturing van het premiesysteem zijn vruchten afwerpt. Deze gerichtere manier van werken geeft duidelijkheid aan eigenaars en biedt concrete oplossingen voor het erfgoed zelf.’
Uiterlijk 1 februari 2022 moesten de preselectiedossiers voor deze oproepenronde ingediend zijn. De oproepen waren een behoorlijk succes: er werden in totaal 63 preselectiedossiers ter beoordeling voorgelegd aan gespecialiseerde jury’s.
Minister Diependaele selecteerde na advies van de jury’s 29 dossiers die door de eigenaars mochten omgezet worden in volwaardige premiedossiers. Dat is voor 27 dossiers ook effectief gebeurd.
Na een inhoudelijk nazicht door het agentschap Onroerend Erfgoed, kent Diependaele nu de bijhorende erfgoedpremies toe voor een totaalbedrag van 14 041 977,92 euro. De eigenaars kunnen onmiddellijk starten met de werken en hebben drie jaar de tijd om deze uit te voeren.
Onder het thema ‘Kleine totaalprojecten’ kende de minister een premie toe voor de restauratie en herbestemming van de kasteelruïne Kasteel Ter Elst in Duffel (zie foto) en de restauratie van de gevels van Résidence Elsdonck in Wilrijk.
Onder het thema ‘Hoogdringende dossiers’ kende de minister een premie toe voor de restauratie van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen.
Onder het thema ‘Restauratie van onderwijsgebouwen’ kende de minister een premie voor de restauratie van gebouw A, het Openleercentrum en de achtergevel (fase 3) van het Sint-Lievenscollege in Antwerpen, de herwaardering van de kapel en een veilige, toegankelijke leeromgeving voor het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen en de restauratie van de neogotische gebouwen F en K van het Heilig Grafinstituut in Turnhout.
Grote restauratieprojecten behandelt Vlaanderen via oproepen. Ruim op voorhand geeft het agentschap Onroerend Erfgoed aan wanneer er per oproep budgetten worden voorzien. Om nieuwe wachtlijsten te voorkomen, worden enkel die dossiers geaccepteerd waarvoor een budget is voorzien.
Een oproep bestaat uit twee rondes: een preselectieronde met een jury en een definitieve indieningsronde, waarbij de geselecteerde kandidaten het eigenlijke premiedossier kunnen indienen. De oproep geeft aan wanneer het definitieve dossier ten laatste ingediend kan worden.
Na deze indiendatum behandelt het agentschap Onroerend Erfgoed de dossiers binnen de vier maanden, waarna dadelijk de vastlegging van de premie volgt en de werken kunnen starten. Info: https://www.onroerenderfgoed.be/erfgoedpremie-oproep. (EM / Foto Gemeente Duffel)