• 27/05/2024

Zelfs een superieure Mathieu van der Poel krijgt crossliefhebbers niet meer uit hun zetel

HERENTALS – Waar is de tijd dat het over de koppen lopen was tijdens de cross? Hij lijkt onnoemelijk ver weg. Dit seizoen blijven de veldritliefhebbers thuis. De drukst bezochte wedstrijden trokken 4 000 kijkers. ‘Wachten op Van Aert’, zei men dan. Wout begon er vorige week aan in Essen. Er kwamen 3 500 toeschouwers kijken al waren de afschuwelijke weersomstandigheden wel een spelbreker uiteraard. Vandaag, in Herentals, was het de beurt aan Van der Poel en Pidcock, maar ook nu hoefde je niet over de koppen te lopen, integendeel. Het is nu uitkijken naar Mol (eerste duel der titanen) en publiekstrekkers Antwerpen, Loenhout en Gavere. Blijven de toeschouwers ook daar weg, dan kan je enkel maar concluderen dat de televisie de sport in leven houdt.

Komt er dan nog bij dat Van der Poel de anderen tot koorknapen herleidde. Stel je voor: je bent een veldrijder die het niet onaardig doet en dan komt er een kerel meerijden die drie crosstrainingen achter de kiezen heeft en die je volledig op een hoopje rijdt. Van der Poel hield aan de streep 28 seconden voorsprong over op Tom Pidcock, die andere ’debutant’, die morgen in Namen als topfavoriet start. Dat parcours ligt hem veel beter dan Herentals en – opnieuw alweer verontrustend voor de anderen – integenstelling tot de voorbije jaren had de Brit nu geen drie tot vier crossen nodig om in conditie te geraken.

Niels Vandeputte uit Brecht reed tijdens de openingsronde nog bij het achtervolgende drietal, dat volgde achter Van der Poel. Laurens Sweeck uit Schriek volgde vijf seconden verderop. In ronde twee hadden vier renners – nog steeds met Vandeputte – al een achterstand van een halve minuut. In de achtergrond haakte Sweeck af. Vandeputte  finishte uiteindelijk als zesde op 1’12”, Sweeck als zevende op 1’28”.

Van der Poel: ‘Ik was goed weg. Bij de eerste keer Skiberg heb ik direct goed doorgetrokken tot boven en dan had ik meteen een mooi gaatje. Ik heb tijdens de eerste ronde gelijk mijn tempo gekozen en ben zo blijven rijden tot op het einde. Het is moeilijk te zeggen aan hoeveel procent van mijn kunnen ik nu zit. Er is nog altijd marge om te verbeteren. Ik voelde me heel goed tijdens de voorbereiding die ik in Spanje heb gehad. Vijf-zes uur fietsen is nog iets anders dan een heel uur volle bak te rijden. Op dat gebied moet ik nog beter kunnen. Maar ik ben altijd wel gemotiveerd. Het is leuk om er terug in te vliegen. Dat gaat zeker niet het verhaal zijn van heel de winter. We zullen wel zien wat het vervolg is. Morgen staat er alweer een lange training op het programma.’

‘Het was leuk om er terug bij te zijn. Zeker in de kerstperiode die komt is het altijd heel druk en zorgen de toeschouwers voor een unieke sfeer. Het was nog fijner geweest indien Wout hier ook was geweest. Hij woont hier niet ver vandaan. Ik had er graag tegen gereden maar er komen nog genoeg duels aan de komende weken. Ik voel me goed en heb een heel goede basis maar de intensiteit kan zeker nog wat beter. Pas tegen het WK moet ik zorgen dat ik er 100 procent sta zoals ik vorig jaar heb gedaan. Ik moet wel zeggen dat ik het veldrijden niet heb gemist. Ik had gerust nog in Spanje willen blijven tot januari maar competitie doet me wel goed. Doordat ik nu zoveel op de weg rijd kies ik in het veld heel vlug voor een tempo dat me ligt terwijl ik vroeger meer interval reed. Nu opteer ik eerder voor een egaal tempo dat ik wat langer kan volhouden. Ik moet nu nog leren om halfweg koers bijvoorbeeld nog eens een ronde wat feller door te trekken.’

‘Jij zegt dat dit één grote training was. Dat is wat overdreven. Zo’n cross is altijd lastig en ook bij mij doet dit pijn. Wout komt nog terug en Pidcock heeft altijd wat wedstrijden nodig om er in te komen. Ik denk niet dat dit een voorbode is voor de rest van het seizoen. Veldrijden is en blijft een goede manier om mij scherp en gemotiveerd te houden in de winter. De Skiberg blijft iets apart: eerst bergop lopen en dan meteen de fiets op. Dat doet wel pijn. We hebben op het strand wel een beetje hierop geoefend maar op training kan je zoiets nooit nabootsen. Ik heb wat meer gelopen dan anders om  wat gewend te geraken aan het lopen, ook voor mijn rug. Hier heb ik één keer uitgeschoven. Ik was gewoon wat onoplettend op dat moment. Waar ik op zo’n dag het meest geniet? Van te gaan eten. Dat gaan we dan zo meteen doen, hier in de buurt.

Edwin MARIËN

Foto’s Tibo LODEWIJCKX

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten