• 12/07/2024

From 27 January to 3 February 2019, Miami will host sailors for the second round of the 2019 Hempel World Cup Series in Coconut Grove. More than 650 sailors from 60 nations will race across the 10 Olympic Events. ©PEDRO MARTINEZ/SAILING ENERGY/WORLD SAILING 31 January, 2019.

Zeiltrofeeën voor William De Smet (Brecht), Anouk Geurts (Schoten) en Sigrid Huyghe (Turnhout)

NAMEN – De laureaten van de Sailing Awards werden bekend gemaakt op het Chateau d’Amée in Namen. Om tot de laureaten te komen werden de genomineerden opgelijst en besprak een extern comité van experts de prestaties om tot een fair oordeel te komen. Tijdens een feestelijke avond werden ook alle Belgische kampioenen uit 2022 in de kijker geplaatst. De helft van de prijzen ging naar Antwerpenaars.

Bij de vrouwen blijft Eline Verstraelen uit Kapellen schitteren. Eline werd wereldkampioene bij de ILCA U21. De prijs van beste zeilster van het jaar ging echter naar Emma Plasschaert.

Ons land telt heel wat sterke zeilers in diverse disciplines. William De Smet (zie foto) uit Brecht, met Wannes Van Laer, al jarenlang actief in de ILCA7 zette zeer grote passen voorwaarts in 2022. Hij sloot het jaar af op de tweede plaats van de wereldranglijst en presteerde uitstekend op het EK in Hyères. Hij lijkt hiermee de jarenlange dominantie van Wannes Van Laer te hebben doorbroken. Hij werd dan ook uitgeroepen tot zeiler van het jaar.

Zeilen is ook een teamsport – of het nu gaat om kleine zwaardboten, multihulls of om kieljachten van de Draak tot de grote zeegaande jachten. Isaura Maenhout en Anouk Geurts uit Schoten kenden alweer een erg succesvol jaar op de olympische 49FX. Zij werden dan ook de laureaten in de categorie ‘Sailor of the Year Team.’

Dit jaar blonken alweer heel wat surfers uit in diverse disciplines. Vincent Valkenaers uit Mechelen was de allersnelste man op het water in het speedkanaal van Luderitz, maar het was Thomas Broucke die de trofee Surfer van het Jaar mocht ontvangen.

In de watersport zijn heel wat mensen actief in de organisatie van de sport. Daarbij gaat het van het organiseren van wedstrijden tot het begeleiden van teams. Van zeilschool naar zeilteam, van ontwikkeling van de sport tot de organisatie van topevenementen op het water. Daarbij is ook oog voor bijzondere doelgroepen, scholing en goede doelen. Allen blinken uit door een tomeloze inzet die de sport op de kaart blijft zetten. In de categorie Sailor of the Year Manager werd onder meer het Race and Rescue Team RYCB – Nationaal en Internationaal Race Management  -, gevestigd op Linkeroever, genomineerd; Het is een uitgebreid team van meer dan 50 goed opgeleide vrijwilligers. Zij beschikken over een uitstekende uitrusting voor de organisatie van wedstrijden.

In dezelfde categorie was er een nominatie voor Sailing for Think Pink van dokter Sigrid Huyghe, gynaecologe in AZ Turnhout. Zij wonnen niet in deze categorie maar kregen wel de ‘Popularity Award Belgian Sailing 2022′. De prijs werd toegekend door een comité van experten uit diverse disciplines van de zeil- en surfsport. Het comité was samengesteld uit zes personen – het doel was om paritair drie mannen en drie vrouwen te kiezen: Evi Van Acker, Mady Fobert, Jurgen Cluytmans, Yannick Lefebvre, Wannes Van Laer en Nathalie Gunst. Die laatste moest forfait geven en werd vervangen door Nick Debo. Het publiek mocht evenwel zijn oordeel vellen over deze trofee. Daartoe werd een formuier opgesteld waar men kon stemmen op de namen van de shortlist. Er werden 1 789 stemmen uitgebracht. Sailing for Think Pink is een project van een groep vrouwen onder leiding van Sigrid Huyghe die meer vrouwen in de zeilsport wenst te betrekken en dat koppelt aan de campagne van Think Pink in de strijd tegen borstkanker.

Edwin MARIËN

Foto WWSF

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten