• 17/07/2024

Zeg nooit meer Urban Center tegen jeugdcentrum SCRATCH op het Kiel

ANTWERPEN – Vandaag is jeugdcentrum Kiel – het vroegere Urban Center van Let’s Go Urban van Sihame El Kaouakibi – omgedoopt tot SCRATCH. De nieuwe naam en het nieuwe aanbod werden op de feestelijke opening bekendgemaakt. In opdracht van stad Antwerpen startten Habbekrats, Battle Droids en Kras al in de zomer van 2022 met dit nieuwe project op het Kiel. De drie organisaties creëerden, door hun krachten te bundelen, een inspirerend open huis en urban ontmoetingsplek voor, door en met de jeugd.

Kinderen en jongeren konden deelnemen aan verschillende workshops, van graffiti spuiten tot breaking, en zo proeven van het uitgebreide aanbod dat Habbekrats, Battle Droids en Kras creëerden. Jinnih Beels (Vooruit), schepen voor jeugd: ‘Dat nieuw verhaal werd niet alleen voor jongeren geschreven, maar ook door en met hen. Zowel de voorwaarden voor de invulling als de naam werden mee door hen bepaald. Met de samenwerking bundelen de drie organisaties hun krachten en beantwoorden we met de stad aan de noden voor een breed en divers aanbod. Zo kan elk kind en iedere jongere er zijn plek en ontspanning vinden, of dat nu is voor beweging, welzijnsondersteuning of ontmoeting. Ook de buurt zal er gebruik kunnen maken van de ruimte, op die manier wordt SCRATCH een open huis voor zowel de jongeren als voor de hele wijk.’

SCRATCH biedt een laagdrempelig en gevarieerd aanbod dat ook in de toekomst verder vorm krijgt in samenspraak met de kinderen en jongeren, en waar ze dagelijks terecht kunnen. Elke woensdag, vrijdag en zaterdag zal SCRATCH een ontmoetingsplek vormen voor jeugd uit de buurt. De ‘straat’ en de ‘village’ vormen een open huis waar alle kinderen en jongeren welkom zijn.

De overige dagen organiseert men een vrijetijdsaanbod in groepsverband, zoals de groepsactiviteiten van Kras en de danscoachings van Battle Droids die al lopen. Daarnaast starten er uiteenlopende lessenreeksen waar kinderen en jongeren gratis kunnen proeven van nieuwe activiteiten zoals skaten, freestyle hiphop dans, dj-ing, afrodans en graffiti.

‘SCRATCH’ is de Engelse vertaling van Habbekrats en Kras en verwijst naar het feit dat iedereen uniek is met een eigen verhaal. Deze waarden trekken ze door in hun aanbod, waar ze inzetten op participatie van kinderen en jongeren en ook jeugd betrekken die vaak moeilijker hun weg vinden naar andere initiatieven. Scratching is ook de benaming voor het heen en weer bewegen van een vinylplaat door een DJ, iets wat vaak terugkomt in hiphop muziek. Zo leggen ze de link naar de urban- en hiphop cultuur, een rode draad doorheen het project en de inrichting van het gebouw. Tot slot verwijst de naam naar een Engels gezegde: ‘starting from scratch’, wat zoveel betekent als vanuit niets opnieuw iets waardevols opbouwen. Met SCRATCH wil men een nieuw verhaal schrijven op het Kiel.

Het nieuwe project is nog volop in opbouw en bevindt zich nu in een eerste try-out fase. Habbekrats, Battle Droids en Kras gaan nu samen met de kinderen en jongeren, die een centrale rol spelen, verder werken aan een inspirerend aanbod. Ze doen dit ook in nauwe samenwerking met de buurt en tal van partnerorganisaties. Zo is er nu wel een nieuwe naam, mee gekozen door de jongeren, maar krijgt de jeugd ook inspraak bij het ontwerp van een logo en een nieuwe huisstijl. Deelnemers konden op het openingsfeest vandaag alvast hun creativiteit gebruiken in een workshop waarbij ze mee sleutelden aan een nieuw logo-ontwerp.

De organisaties zoeken ook nog volop naar samenwerkingen om het gebouw verder in te richten en het urban concept te integreren. Iedereen die interesse heeft en graag wil meedenken en -bouwen, kan gewoon eens binnenspringen of een kijkje nemen op de website van SCRATCH. (EM / Foto Victoriano Moreno)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten