• 18/07/2024

Arnold Wittenberg, schepen voor toerisme Hoogstraten

Zeg nooit meer ‘Het Land van Mark en Merkske’ tegen ‘de Grensvallei’

MERKSPLAS – Sinds kort vormen Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Hoogstraten en Merksplas samen de Grensvallei, een regio waarin je de grenzen tussen België en Nederland voelt. Het grensgebied stond bekend als het Land van Mark en Merkske, waarmee de vier grensgemeenten een toeristische samenwerking vormden. Om de regio en zijn troeven echt op de kaart te zetten, startten de partners in 2022 een positioneringstraject samen met de toeristische actoren uit de streek. De regio kreeg een verhaal en, als extraatje, een nieuwe naam: de Grensvallei, waar je onbegrensd, bewust kan onthaasten. Gisteravond vond het lanceringsevent plaats om die nieuwe naam en positionering officieel voor te stellen.

Het toeristisch samenwerkingsverband tussen Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Hoogstraten en Merksplas ontstond toen de partners de handen in elkaar sloegen als Land van Mark en Merkske. De regio werd vernoemd naar de twee gelijknamige rivieren die door het gebied stromen en op sommige plaatsen zelfs de natuurlijke grens aanduiden tussen België en Nederland. Aangezien de regio veel potentieel heeft, maar de gezamenlijke troeven voorlopig onvoldoende werden uitgespeeld, werd er gewerkt aan een nieuwe positionering samen met de toeristische actoren van de streek. Dat participatieve traject resulteerde in een collectief verhaal voor Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Hoogstraten en Merksplas, gebaseerd op de onderscheidende kenmerken van de regio. Als toemaatje kreeg de regio ook een nieuwe naam: de ‘Grensvallei’.

De unieke troeven van de Grensvallei werden gebundeld in drie verhaallijnen die elk van de gemeenten kenmerken en dat onder de noemers ‘onbegrensd, bewust en onthaasten’. ‘Onbegrensd’ verwijst naar de grenzen die de rode draad vormen in de vier gemeenten. De grenzen maken er de meest bijzondere contouren, maar zijn voor de inwoners al lang vervaagd tot een gebied waar natuur en cultuur in elkaar overvloeien. Het tweede kenmerk dat de grensgemeenten met elkaar delen is een rijk verleden met een verregaande cultuur en indrukwekkend erfgoed. Mensen hebben altijd centraal gestaan in de Grensvallei, net als kwaliteit in het leven. Dat zorgt ervoor dat de mensen er ‘bewust’ de kleine en grote dingen beleven. Tot slot staat ‘onthaasten’ voor de rust die je kan vinden in de natuur van de Grensvallei. Je kunt er verdwalen in de ongerepte natuur en jezelf tot je batterijen weer helemaal zijn opgeladen.

Monique Quirynen (Leefbaar Merksplas), schepen voor toerisme: ‘Deze samenwerking is een logisch vervolg op onze eeuwenoude gezamenlijke geschiedenis. Iedereen kent nog wel de verhalen van onze grootouders over het smokkelen tussen de beide landen. Net zoals beide kolonies ons al verbinden sinds het begin van de negentiende eeuw.’ Voorzitter Arnold Wittenberg (Open Vld), schepen voor toerisme in Hoogstraten: ‘De Grensvallei is veel meer dan enkel een nieuwe naam voor de toeristische samenwerking tussen vier partners. Het is het resultaat van een intense, inhoudelijke denkoefening met diverse toeristische actoren waarmee we Hoogstraten, Merksplas, Baarle-Hertog en Baarle-Nassau herpositioneren op basis op van onze unieke kernmerken. En daar mogen we bijzonder trots op zijn: onze uitgestrekte, groene koloniën, de enclaves die je nergens anders ter wereld vindt en maar liefst twee Unesco Werelderfgoedsites.’

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten